Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Jednostavni trikovi za rezanje luka bez suza i plakanja

shutterstock
16.02.2020.
u 07:00

Luk se koristi gotovo u svakom jelu, ali kod rezanja ima jednu negativnu posljedicu - suze.

Kod rezanja luka teško je izbjeći suze, ali zašto zapravo i plačemo? Stručnjaci objašnjavaju da za vrijeme rezanja luka, enzimi u njihovoj kori ulaze u zrak i mijenjaju svoj sastav te počinju iritirati oči. Budući da su oči povezane sa živčanim sustavom, on reagira tako što ispušta suze. Na svu sreću, postoje načini kako olakšati posao i zaustaviti suze, piše msn.com.

Pogledajte zbog kojih cijena povrća su Zagrepčani ostali zgroženi:

Jedan od načina je rezanje luka ispod vode, a najbolje bi bilo rezanje u posudi koja ima ravno dno. Može biti malo zeznuto jer voda usporava kretanje noža, ali ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete narezati luk. Rezanje blizu plamena također je jedan od načina. Vatra uzima kisik iz zraka, a tako i privlači čestice luka. Najlakši način za to je da upalite štednjak i blizu njega režete luk.

Možete luk prvo staviti i u hladnjak, bilo na pola sata ili cijeli dan. Hlađenje luka prije rezanja usporava proces promjene enzima u plin. Kod rezanja luka važno je i imati oštar nož. Što je nož oštriji, to je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Također možete nož namazati limunovim sokom jer on smanjuje razinu plinova.

Kada počnete rezati luk, dio iz kojeg raste korijen, to jest onaj ispupčeni dio luka, trebali biste odrezati zadnji, a ne prvi. Ako se on odreže prvi, luk počne ispuštati svoje plinove i prije nego što počnete uopće rezati luk. Samo stavite luk na dasku i režite prema korijenu te njega kasnije samo bacite.

Pogledajte kako se rade krafne u Princessu:

Ključne riječi

Komentara 2

DM
drazen.muhvic
10:45 16.02.2020.

Plače mi se... Kada pročitam vaše savjete.

DU
Deleted user
09:59 16.02.2020.

Najbolji trik je da daš drugome rezati luk...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije