Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Izbjegavate kruh i tjesteninu? Imamo dobre vijesti – stručnjaci otkrili da su odlični za zdravlje!

Ni jednu namirnicu ne treba potpuno izbjegavati, kažu stručnjaci i napominju da trebamo jesti raznovrsno.
17. srpnja 2020. u 09:20 15 komentara 47970 prikaza
Foto: Shutterstock

Jako često čujemo da trebamo jesti šareno – dakle, voće i povrće koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Kaže se, što hrana ima manje boje, to je lošija za nas, a toj skupini pripadaju kruh i tjestenina. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da smanjuju rizik od smrti, prenosi Metro.

U nedavnom istraživanju objavljenom u JAMA Internal Medicine Journalu istraživači su prikupljali rezultate 416.104 muškaraca i žena u posljednjih 16 godina. U prosjeku, sudionici su u danu dobili oko 15 posto energije iz proteina, 40 posto iz biljaka, 60 posto iz mesa, ribe i jaja, uključujući i 19 posto energije dobivene iz mliječnih proizvoda. Dokazano je da je konzumacijom proteina biljnog porijekla smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti više nego proteinima dobivenim iz mesa i jaja. 

Zamolio djecu da se pretvaraju kao da pričaju na telefon, pa ih njihova gesta iznenadila:

U skupinu proteina biljnog porijekla pripadaju tjestenina, kruh i žitarice. Kada su meso zamijenili kruhom, muškarci su smanjili rizik za 13 posto, a žene za 15. 

Također, stručnjaci kažu da ugljikohidrati smanjuju krvni tlak, razinu masti i šećera u krvi.

Bitni koraci Isprobajte jednostavne savjete uz koje će vam tjestenina baš uvijek ispasti savršena! Korisno Bacate vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Evo zašto ne biste trebali dm Nije teško Mali vodič kroz uštede: Trikovi uz koje ćete popraviti kućni budžet bez odricanja Huawei PROMO Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade
Adria Tour - Biserka Petrović i Novak Đoković
BISERKA PETROVIĆ
Draženova mama demantirala Nikolinu Ristović i progovorila o Novaku Đokoviću
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
  • maestral:

    Zašto ne imenuju ove naučnike? Njih treba predložiti za Nobelovu nagradu. Da ih nema čovječanstvo bi i dalje bilo u ne znanju glede kruha.

  • zagabria5:

    Svako novo istraživanje pobija ono zadnje i tako u krug. Sad čekamo da dimljena kobasica i špek ponovo postanu korisni

  • zokonja:

    Janjetina je jedna od najkvalitetninih namirnica, jedina uistinu pašna životinja koja se ne tovi krmnim smjesama