Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije teško

Mali vodič kroz uštede: Trikovi uz koje ćete popraviti kućni budžet bez odricanja

dm
Foto: Shutterstock
1/4
10.07.2020.
u 08:58

Bez obzira tko je u vašoj obitelji zadužen za budžetiranje, postoji nekoliko korisnih i jednostavnih savjeta uz koje ćete napraviti brze i lake uštede

U većini obitelji postoji netko tko je zadužen za plaćanje računa, kupovinu namirnica i potrepština za cijelu obitelj, a najteži dio zadataka zasigurno je mjesečno planiranje kućnog budžeta i to bez većih neplaniranih troškova, koji će vas financijski potopiti. Bez obzira tko je u vašoj obitelji zadužen za kućno budžetiranje i planiranje troškova, postoji nekoliko odličnih i jednostavnih savjeta svjetskih stručnjaka za financije koji vam mogu pomoći u malim, ali značajnim uštedama za kućni budžet. Poanta savjeta za štednju nije da vam oduzmu slobodu već naprotiv da vam daju slobodu. No bitno je osvijestiti se po pitanju kućnog budžeta i napraviti dobar plan.

1. Kućni budžet s nultom osnovom

To ne znači da imate nula kuna na računu već naprotiv. Početkom svakog mjeseca bitno je odrediti prihode i troškove kućanstva kako biste bili na nuli.

Foto: dm

2. Budžetirajte zajedno

Kućno budžetiranje može biti zabavno. Početkom mjeseca odredite večer koju ćete provesti uz omiljenu glazbu i grickalice, otvorite ekselicu i bacite se na posao. Odredite ciljeve, svedite snove na realnost i ako imate partnera i volite si tepati da mislite kao jedno, preslikajte tu misao i na kućno budžetiranje jer vas tvrdnje poput „ovo je moja lova, a ovo tvoja“ neće dovesti do zajedničkog cilja.

3. Svaki mjesec je drukčiji

Kod kućnog budžetiranja, svaki je mjesec potrebno dobro razmotriti i isplanirati troškove, a to se odnosi na veće izdatke kao što su registracija auta, početak školske godine,  odlazak na godišnji odmor ili kupovanje božićnih darova. Sve treba uzeti u obzir, a idealno bi bilo da imate planiranu mini ušteđevinu kako bi mogli što bezbolnije pokriti veće izdatke u kućnom budžetu.

4. Definirajte prioritete

Financijski stručnjaci smatraju da je najbitnije izračunati kolika su vam mjesečna davanja, kolika primanja i  koliko svaki mjesec možete staviti „na stranu“. Tek nakon što ste to definirali, dolaze takozvana Četiri zida - hrana odnosno potrepštine, računi, odjeća i prijevoz. Prema izračunima prosječnih cijena u Hrvatskoj, jedna četveročlana obitelj za hranu i higijenske potrepštine na mjesec  potroši oko tri tisuće kuna. Zanima vas odgovor na pitanje kako da kupnja postane štednja? Naravno, pratite sniženja, ali nemojte zaboraviti i na loyalty kartice uz pomoć kojih možete planirati troškove, ali i značajno uštedjeti. Jedna od njih svakako je dm active beauty kartica s kojom skupljate bodove i štedite, no pitate se što sve možete kupiti po povoljnijim cijenama? Koliko ste puta ušli u dm s popisom u ruci kako biste smanjili mogućnost nepredviđene kupnje, no u šoping ste poveli i djecu?

Foto: dm

- Mama, pliz trebaju mi nove sunčane naočale, one stare su mi ogrebane, potrošila sam onaj super regenerator za suhu kosu, a za plažu bih htjela onaj prirodni pekmez za sunčanje, koji imaju moje curke iz razreda -  rekla je moja dvanaestogodišnja kći najslađim glasićem nasred dm prodavaonice, naravno, uz blagonaklone poglede ostalih kupaca. Iako nisam planirala potrošiti dodatni budžet u dm-u, na brzinu sam u glavi zbrajala koliko smo kuna iznad planirane potrošnje, no zbog mira u kući i nagrade za odličan uspjeh u školi, pristala sam udovoljiti željama svoje kćeri. Dobro sam i prošla, pomislila sam, jer nije uspjela u jednom dahu reći što joj još nedostaje za odlazak na more. Došavši na blagajnu, uporno zbrajajući vrijednost artikala na blagajničkoj traci, ugodno sam se iznenadila jer od 10. do 19. srpnja u dm prodavaonicama kupnja uistinu postaje štednja. Na blagajni automatski ostvarujete deset puta više bodova na ukupnu kupnju. Odlično, kad bolje razmislim to je zapravo kao da sam dobila popust od 10% na ukupnu kupnju, a prikupljene bodove mogu iskoristiti već prilikom sljedeće kupovine tako što ću umanjiti svoj ukupan račun…mislila sam dok mi je ljubazna blagajnica slagala proizvode u dm-ovu višekratnu platnenu vrećicu (i to je mala štednja u našem kućnom budžetu)

Vrijednim bodovima dm u navedenom razdoblju nagrađuje svaku kupnju, od proizvoda za njegu kose preko prehrambenih proizvoda i proizvoda za domaćinstvo pa sve do proizvoda za bebe, ali i proizvoda za njegu kože ljeti.

5. Kako do bodova za uštedu?

Obavite kupovinu, pokažite svoju dm active beauty karticu na dm-ovoj blagajni, automatski sakupite višestruke bodove te ih iskoristite prilikom sljedeće kupovine i ostvarite uštedu! Kako do nove kartice dm active beauty? Registrirajte se i naručite je online na svoju kućnu adresu. Vaša nova kartica stići će vam na kućnu adresu u roku od dva do tri tjedna. Novu karticu možete preuzeti u bilo kojoj dm prodavaonici i aktivirati je online registracijom sa samo nekoliko klikova, a vaša nova kartica odmah je spremna za korištenje. Uz dodatnu karticu za članove obitelji možete skupljati bodove još brže. Uz osnovnu karticu možete prijaviti i do deset dodatnih kartica. Jedna dodatna kartica dolazi automatski u prijavnici s osnovnom karticom, dok ostale dodatne kartice (prijavnice) možete zatražiti u svojoj dm prodavaonici. Stoga isplanirajte kućni budžet svakog mjeseca i štedite uz loyalty kartice.

Sadržaj nastao u partnerstvu s dm-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije