Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštar vid

Imate dioptriju i razmišljate o lećama? Ovo morate znati

Kontaktne leće
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
06.11.2013.
u 11:00

Odlučili ste se na kontaktne leće? Moramo naglasiti da leće nikada ne kupujte na "svoju ruku" bez konzultacija sa specijalistom.

Imate dioptriju i odlučili ste za kontaktne leće, ali ne znate što dalje? Prvi korak je stručno savjetovanje sa specijalistom koji će utvrditi dioptriju, preporučiti odgovarajući tip kontaktnih leća za vaše oči te vas uputiti u svakodnevno održavanje leća kako biste izbjegli komplikacije koje mogu nastati.

Jedno od najčešćih pitanja budućih korisnika kontaktnih leća zasigurno je: Kako to itko može držati u oku? Smeta li i hoću li se naviknuti na to da imam "strano tijelo" direktno na rožnici?

Nošenje leća zapravo je vrlo jednostavno i ukoliko koristite vrstu leće koja vam najviše odgovara nećete imati nikakav osjećaj "stranog tijela". Na portalu za zdravlje očiju i vida Optometrija.net  stručnjaci su napisali glavne smjernice kako i koje leće odabrati.

Kontaktne leće dijele se prema vrsti materijala od kojih su napravljene te o roku trajanja.

Koje leće izabrati?

Jednodnevne kontaktne leće, kako im samo ime govori, nose se tijekom dana, a navečer se bacaju. S obzirom da ne zahtijevaju nikakvu dodatnu njegu oko održavanja higijene leća i oka,  najzdraviji su izbor. U vremenu nošenja leće tijekom jednog dana ili kraće ne stignu se stvoriti naslage koje mogu biti uzrok iritacije oka, upale spojnice te netrpeljivosti leće u oku. Stoga su leće ove vrste vrlo pogodne i za pacijente s očnim alergijama. Često se koriste kao primarni izbor kod osoba koje ne nose leće svakodnevno već samo pri određenim aktivnostima, posebnim prigodama ili naprimjer godišnjem odmoru.

Osim jednodnevnih, u ponudi su i one s malo dužim rokom trajanja. Dvotjedne leće pogodne su za kontinuirano nošenje, ali i za povremeno. Ove leće potrebno je odražavati čistima, odnosno pravilno s njima postupati kako bi se održala higijena leće i oka. Kada ih ne nosite, leće je potrebno čuvati u otopini za tu namjenu. Ukoliko imate one leće koje možete nositi bez skidanja, nakon što vam je to odobrio oftamolog, ovim lećama smanjuje se rok  trajanja s dva tjedna na jedan. No, ne zaboravite ih skinuti tijekom dana barem jednom kako biste ih isprali i na taj način se osigurali da ne dobijete neku upalu. Ipak se na lećama stvaraju određene naslage koje je poželjno ukloniti radi zdravlja oka.

Mjesečne leće nose se preko dana, a tijekom noći se skidaju i ostavljaju u otopini koja čisti, dezinficira i "pohranjuje" leće. S nekim vrstama leća se može i prespavati noć, ali za takve situacije unaprijed se konzultirajte s oftalmologom i upitajte ga sve što vas zanima oko nošenja leća.

Godišnje leće, one koje traju 365 dana, najčešće su "tvrde" ili "polutvrde" leće. Postoje i neki modeli "mekih" leća koje su izrađene od hidrogel materijala. Ove leće nisu pogodne za kontinuirano nošenje, ali zbog svoje dugotrajnosti, u nekim slučajevima mogu biti i jeftiniji izbor od dnevnih, dvotjednih i mjesečnih kontaktnih leća.

O materijalu ovisi koliko je leća ugodna, fleksibilna i zdrava za nošenje. Materijal je često presudna stvar i najčešće se korisnici odlučuju za meke leće koje se razlikuju u sadržaju vode i propusnosti kisika. Voda čini leću mekšom i udobnijom, a prolaz kisika je iznimno važan za zdravlje rožnice. Hidrogel ima sposobnost privući i vezati na sebe vodu pa leće izrađene od tog materijala imaju vrlo dobru površinsku vlažnost, suze se ravnomjerno rasprostiru i stvaraju osjećaj vlažne i udobne kontaktne leće. Voda također djeluje kao nositelj kisika kroz kontaktnu leću, a time je nažalost propusnost kisika vrlo ograničena kod ovih leća. U usporedbi sa silikon-hidrogelom propusnost kisika je vrlo niska. S većim sadržajem vode također pada i fleksibilnost, leća je meka i savitljiva, ali i krhka, te sklonija oštećenjima.

Silikon-hidrogel kontaktne leće imaju manje ukupnog sadržaja vode u leći nego što je to slučaj kod prethodno opisanih hidrogel leća. (Hidrogel leća sadrži oko 55 do 75 % vode, silikon-hidrogel leća oko 25 do 50 %). Silikon značajno povećava propusnost kisika, ali silikon-hidrogelovi su zbog manje vlažnosti skloniji nakupljanju masnih naslaga. No, danas postoje silikon-hidrogelovi najnovije generacije, koji spajaju sve kvalitete oba materijala, te leća tako ima visoku propusnost kisika i visoki postotak vode.

GP leće, također nazivane RGP, plinopropusne ili polutvrde leće, su izrađene od krute plastike koja ne sadrži vodu. Prednost ovog materijala je što leće zadržavaju svoj oblik i nakon treptanja, te tako pružaju oštriji vid. S obzirom da ne sadrže vodu, naslage proteina i lipida se ne nakupljaju na leći, što je jako bitno za zdravlje samog oka. Još jedna prednost je propusnost kisika koja je kod ovog materijala iznimno visoka.

Kako ih pravilno održavati?

Njega za kontaktne leće uključuje čišćenje, dezinficiranje i čuvanje kontaktnih leća. Prije nekoliko godina se koristila posebna tekućina za čišćenje, posebna za čuvanje i dezinfekciju. Danas postoje višenamjenska rješenja, što znači da jedan proizvod čisti, dezinficira, te se koristi za pohranu leća. Neki ljudi su osjetljivi na konzervanse u višenamjenskim tekućinama, te je za njih najbolje rješenje upotreba hidrogen peroksida za održavanje kontaktnih leća.
>>Alarmantno: čak 120.000 vozača na našim cestama ne vidi dobro!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije