Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Keramičarka Margareta Krstić u Veroni

Hrvatske jaslice s Paga: Marija i Josip odjeveni u tradicionalnu nošnju

04.12.2014.
u 13:00

Već devetu godinu keramičarka izlaže u Veroni, ove godine u jednoj od izbi predstavila je 35 skulptura i anđela

S paljenjem prve adventske svijeće arena u Veroni već 31. put otvorila je svoje ulaze i ugostila jedinstvenu međunarodnu izložbu tradicionalne umjetnosti "Jaslice svijeta", koju organiziraju zaklada Verona za arenu, grad Verona i regija Veneto te Talijanska biskupska konferencija.

Poseban štih

Neizostavan dio izložbe, već devetu godinu, radovi su naše priznate kiparice i keramičarke Margarete Krstić. Njezina izložba jaslica jedinstvena je ne samo zbog prostora, okruženje starorimskog dragulja daje joj poseban štih, već i zbog toga što su hrvatske jaslice dobile mjesto među desecima izlagača iz cijelog svijeta. U jednoj od izbi predstavila je 35 skulptura i anđela inspiriranih starim hrvatskim nošnjama, serafine i kerubine koji se klanjaju Svetoj obitelji. Ove godine inspiracija joj je Pag pa je kiparica Josipa i Mariju odjenula u tradicionalnu otočku odjeću. Prošle godine bila je to šestinska obitelj. Za razliku od tradicionalnog postava, malog Isusa drži Josip.

– Već 15 godina izrađujem samo jaslice i napravila sam čak 270 skulptura. Već na samom ulazu stražu čuva riječki Morčić, anđeo dolazi iz Boke Kotorske, a napravila sam likove u slavonskoj nošnji, krčkoj, istarskoj. Kraljeve u jaslicama predstavljaju prva tri hrvatska kralja Tomislav, Krešimir i Zvonimir – kaže Margareta.

Prošle godine njezine jaslice izazvale su veliko zanimanje u Veroni, ali i u Rimu, gdje su također bile izložene na međunarodnoj izložbi "Stotinu jaslica", koja se 38. godinu početkom prosinca održava u bazilici Santa Maria del Popolo, a dobile su i nagradu "Premio Speciale".

Likovi iz povijesti

– Te su jaslice predstavljale priču s Grobnika, smjestila sam ih uz ognjište. Prikazuju trenutak života kada Josip u dom unosi drva, a Marija bdije uz Isusovu kolijevku. I ondje su hrvatski kraljevi, pastir, mlikarice, vodarica, drvarica, žetelica... Sve su napravljene u engobiranoj bijeloj keramici i darovane su papi Franji – kaže kiparica iz Podkilavca. Keramikom i slikarstvom bavi se od 1999., a njezin opus inspiriran je temom koja ju godinama zaokuplja i koju istražuje – kako su živjeli i odijevali se naši stari. Stvarne likove iz bliskije povijesti svog kraja, od zadnje mlikarice Matilde, vodarice, drvarice, pralje i svega što je značilo život i preživljavanje Grobnika i Grobinštine iz koje potječe, pretočila je u priču o hrvatskim jaslicama koje su obišle svijet, od Grobnika do Verone, Cunea, Assisija (Italija), Mađarske, Slovenije, Lublina (Poljska), New Yorka i Betlehema. )

>> Advent u Grazu - dobroćudni svemirac, ledene jaslice i kobasice s Arnoldom Schwarzeneggerom

Komentara 1

FR
franjo
13:34 04.12.2014.

Baš lijepo.odjeveni u hrvatsku narodnu nošnju.To je i naravno , jer su oni Hrvati , a i Isus je isto Hrvat! A' što bi drugo bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije