Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Djeca koja su nasilna mnogo češće izrastaju u delinkvente

Mališani koji su zlostavljaju vršnjake, u pubertetu i odrasloj dobi čak su 11 puta skloniji nošenju oružja i pljačkama
03. siječnja 2011. u 18:03 7 komentara 4 prikaza
nasilje-novi
Foto: Arhivska fotografija

Imate li mališana koji vas tuče, uništava igračke ili u vrtiću i školi zlostavlja drugu djecu, krajnje je vrijeme da pokušate promijeniti njegovo ponašanje. Naime, istraživanje kanadskih stručnjaka čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Child Psychology and Psychiatry pokazuje da djeca problematična ponašanja imaju veće izglede u pubertetu postati nasilnicima i delinkventima. Stručnjaci Sveučilišta u Montrealu dvije su godine pratili više od 4100 kanadske djece stare 12 i 13 godina.

Mališani koji su krali, uništavali tuđu imovinu i zlostavljali vršnjake šest su puta skloniji prodavanju droge, devet puta skloniji da postanu članovi bande, 11 puta skloniji nošenju oružja i čak osam puta skloniji da u pubertetu budu uhićeni, ustanovili su istraživači.

– I djeca s nenasilnim poremećajima ponašanja sklona su delinkvenciji u pubertetu. Ta je skupina tri puta sklonija prodaji droge, četiri puta sklonija pristupanju bandi i tri puta sklonija pljačkanju koristeći se oružjem – objasnio je voditelj studije Eric Lacourse.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • ODzizsKrajst:

    ovo su stvarno šokantni rezultati istraživanja, nadam se da će tijekom ove godine istražiti i urbani mit da djeca s muškim genitalijama u gotovo 100% slučajeva izrastaju u dječake.

  • Deleted user:

    Djeca nasilnog ponašanja, djeca koja konstantno maltretiraju druge, najčešće svoje slabije kolege iz škole su najčešće zapostavljana djeca, djeca s kojima roditelji nikad ne razgovaraju, za koje roditelji \"nemaju vremena\"..djeca su prepuštena sama sebi, i nemaju pravilan model odrastanja (svi ... prikaži još! smo mi svojoj djeci model po kojem se izgrađuju u odrasle ljude). Društvo u koje dijete upadne poprilično utjeće na djetetovo ponašanje, no, roditelji su oni koji djecu trebaju usmjeravati, i učiti nekim moralnimm vrijednostima. Djeca \"zlostavljači\" nisu krivci za svoje ponašanje, već samo i isključivo njihovi roditelji.

  • Lujo123:

    Bi li netko to mogel reći božici šimleši iz gradskog ureda za špotr i td (bandićevom kadru čiji je i muž zaposlen kod bandića) jer ta gospa uporno štiti djecu nasilnike budući su to sinovi bandićevog odnosno hdz-ovog kadra, umjesto ... prikaži još! da štiti djecu koja trpe nasilje. Fuuuuj!