Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
majčinstvo

Dijete poslije 40. - Da ili ne?

trudnoća,trudnica
Foto: Thinkstock
23.10.2014.
u 11:00

Zašto se uopće o ovoj temi toliko priča? Zar nismo već navikli na činjenicu da sve više žena rađa djecu nakon tridesete i četrdesete godine života?

Danas se mnoge žene na majčinstvo odlučuju sve kasnije. No, ta tema je još uvijek diskutabilna i o njoj se puno prča. Zašto, pitate se? Zar nismo već navikli na činjenicu da sve više žena rađa djecu nakon tridesete i četrdesete godine života?

Svatko od nas zna bar nekoga iz najbliže okoline tko ima ovakvo iskustvo. Uostalom, takva je situacija i u svijetu poznatih – Halle Berry, Madonna, Penélope Cruz, Nicole Kidman, Monica Bellucci, Sarah Jessica Parker... Sve ove poznate dame rodile su djecu u kasnim tridesetima ili ranim četrdesetima.

Također, posljednjih godina povećao se broj izvedenih postupaka umjetne oplodnje. Žene nikada nisu imale bolje medicinske uvjete da postanu majke u četvrtom i petom desetljeću života. Procedura izvantjelesne oplodnje znatno je unaprijeđena, manje je invazivna, a danas postoji i mogućnost zamrzavanja jajnih stanica. Na farmaceutskom tržištu nude se i lijekovi kojima se može odgoditi ili zaustaviti menopauza s ciljem da se osigura uspješno začeće.

Osim toga, usporedno s kliničkim metodama liječenja neplodnosti i asistirane trudnoće, postoje i brojne alternativne tehnike (homeopatija, akupunktura, fitoterapija) koje povećavaju šanse za prirodno začeće ili se koriste kao dopuna konvencionalnim terapijama. Ovo je definitivno nov, napredan svijet, pun mogućnosti i ohrabrenja, ali i konfuzije, te često velikih razočaranja.

>>Ne odgađajte majčinstvo predugo!

>>Žene, odgodite majčinstvo i živjet ćete dulje

Komentara 3

Avatar fijolica
fijolica
12:18 23.10.2014.

Može jedno pitanje? Zašto nisu ponuđeni samo odgovori "Da" i "Ne"? Ja bih, npr. izabrala "Da", ali bez nastavka, jer ne mislim da je to prava dob za dobivanje djece, ali isto tako ne mislim ni da u toj dobi ne treba imati djecu. Odabrala sam odgovor "Želim djecu, nije važno kada", iako mislim da je ipak bolje djecu imati ranije, pa ni taj odgovor zapravo ne izražava moje puno mišljenje. Pažljivije izabirite ponuđene odgovore i ne namećite stavove!

HA
harakiri
00:47 27.10.2014.

moguće je imati djecu poslije 40-te ali nije zdravo za dijete

Avatar ilikebacon
ilikebacon
02:06 30.10.2014.

Sve to varira od osobe do osobe. Netko zeli djete sa 20 godina a netko nikada, netko misl ida je spreman sa 16 a netko misli da nikada nece biti spreman. Cesto ni jedni ni drugi nisu potpuno u pravu jer dijete nije auto ili televizor. Mi smo prvo dobili kada je supruga imala 36, bez ikakvih problema i komplikacija. Naravno, mi smo vodili racuna o zdravlju i duhu, kako se kaze tako da supruzi doktori nisu vjerovali da ima 36 dok nisu otvorili lijecnicki karton. Isto tako, nasi prijatelji su istih godina i dijecu su dobili otprilike u istim godinama, neki i prvo tek poslje 42. Mi zivimo na zapadu i to je vrlo uobicajeno, ovdje se trudnica od 36 godina ne smatra rizicnom trudnocom, tek od 42 pa nadalje doktori vode vise brige tijekom trudnoce. Dijecu treba imati kada osjecate da mozete, vi i vas partner a ne kada drugi misle, bilo to vasi roditelji, prijatelji ili drustvo i ako ne osjecate potrebu to je potpuno normalno. Ali kada dijete jednom dode, treba se pobrinuti za mnogo vise nego samo da ima za jelo i odjecu, jako mnogo toga treba osigurati, pogotovo kada dode u pubertet......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije