Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni savjetnik

Ne odgađajte majčinstvo predugo!

Dr. Ulla
Foto: vl
20.12.2013.
u 07:45

Naravno, nikada vas nitko nije o tome upozoravao jer podrazumijeva se da fiziološke promjene iscrpljivanja funkcije jajnika dolaze sa starenjem, ujedno je i svijest o samom procesu starenja paradoksalna

P: Do kad se može odgađati majčinstvo?

Slavica, Šibenik

Odgovara prim. dr. sc. Ulla Marton, specijalistica ginekologije, Poliklinika dr. Marton

O: Naravno, nikada vas nitko nije o tome upozoravao jer podrazumijeva se da fiziološke promjene iscrpljivanja funkcije jajnika dolaze sa starenjem, ujedno je i svijest o samom procesu starenja paradoksalna. Ono što je bilo “staro“ za naše bake, pa i mame, nije više i za nas. Način i modalitet suvremenog života duboko se socijalno i ekonomski promijenio, s njime i naša svijest o starenju, načinu života i rađanju. Ne tako davno ulaskom u 40. spolnost žene smatrala se prošlim svršenim vremenom, njezine želje mogle su biti izražene samo čuvanjem unučadi.

Danas su žene ulaskom u 40. na vrhuncu svoje fizičke, intelektualne i spolne moći, naravno mnoge tek tada razmišljaju o materinstvu. San o djetetu podupire i hollywoodski “kasni“ baby boom, ali... U sveopćoj poplavi emancipacije ženine svijesti i njezine ekonomske moći prešućuju se činjenice na koje se mora upozoriti. Pod menopauzom se definira posljednje menstruacijsko krvarenje u životu žene, a smatra se da oko 1 posto ženske populacije ulazi u prijevremenu menopauzu ili menopausu praecox (nastupa prije 40. godine). Mora se istaknuti da u Hrvatskoj, gdje udio ženske populacije iznosi oko 2,300.000, oko 13 posto žena između 30. i 39. godine ulazi u predmenopauzu. To je razdoblje života koje obilježavaju manje i veće hormonske neregularnosti uz posljedične kliničke značajke kao što su smanjena reprodukcijska sposobnost, odstupanja u trajanju menstruacijskog ciklusa koji se manifestira bilo produljenim ili skraćenim ciklusima, neregularnim krvarenjima, poremećajima u neuroendokrinološkoj funkciji uz mogući manifestni umor, vazomotorne tegobe, poremećaj sna, depresiju, osjećaj nemogućnosti reguliranja vlastitoga tijela, pada libida.

Usporavanjem bazalnog metabolizma našem je tijelu potrebno znatno manje energetskog unosa, što naravno dovodi do porasta težine u prosjeku 6-8 kg tijekom razdoblja od dvije do pet godina. Promjenom hormonskog režima, kako spolnih hormona tako i štitnjače, dolazi do metaboličke promjene, odnosno do usporavanja u energetskim potrebama, a prehrambene navike ostaju iste. Sve je ovo još relativno prihvatljivo ako se nalazite u kasnim 40-ima ili ulaskom u 50-e jer socijalno i emocionalno na to su žene ipak pripremljene, ali ako ste u kasnim 20-ima ili 30-ima, a suočavate se s navedenim simptomima, za većinu žena to predstavlja ne samo medicinski već i emocionalno-socijalni problem ako nije ostvarena reprodukcija. Odgađanjem materinstva mogli biste se naći u situaciji da ne možete začeti. Stoga pripazite na to želite li biti majka.

Komentara 6

DU
Deleted user
10:12 20.12.2013.

feministkinje najveći su neprijatelj žene

Avatar plavusha_1984
plavusha_1984
10:10 20.12.2013.

Ne laprdajte bezveze već se pobrinite da žene ne budu zakinute... tek sam se udala, a već otkaz dobila jer poslodavcu treba netko tko će mu biti dostupan 24 sata. Znala sam da ću dobiti otkaz, ali s obzirom da mi je 31 godina nisam imala šta više čekati s udajom. A kako s jednom plaćom djecu hraniti? Dječje potrepštine su najskuplje...

HA
harakiri
20:00 20.12.2013.

odličan članak. previše žena se samo zabavlja/ili ganja karijeru a kad poslije 30-te zažele muža i djecu, već im je prekasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije