Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPFF

Ćulumarević: Najveće bogatstvo našeg festivala su ljudi

admir ćulumarević
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/10
08.08.2013.
u 19:50

Admir Ćulumarević, direktor Starigrad Paklenica Film Festivala, može zadovoljno trljati ruke.

Admir Ćulumarević, direktor Starigrad Paklenica Film Festivala, može zadovoljno trljati ruke. Filmaši, glazbenici, publika a i novinari jednoglasno su zaključili – ovo je najbolje festivalsko izdanje dosad. Jedinstven u svijetu po svojoj žanrovskoj orijentaciji, međunarodni festival glazbenih dokumentaraca predstavio je brojna ostvarenja koja su svojim pričama, scenarijem obogatila ovogodišnji program festivala. 
Ovogodišnji festival je po programu najkvalitetniji dosad, a vi već pripremate novi. Možete li nešto otkriti o sljedećem, “jubilarnom” petom?

Film & Food

– Kao što ste i sami rekli, ove godine smo i organizacijski i programski digli SPFF na višu razinu. Koliko je zadovoljstvo veće, toliko se povećava i obveza za sljedeću godinu u svakom smislu. Film & Food (gosti festivala kuhaju za ostale goste) zasigurno će ostati dio festivala jer se pokazao kao pun pogodak. Baš kao i SPFF Masterclass u festivalskom centru. No, naravno, uvijek je najzanimljivije vidjeti popis filmova. Mi ne volimo izlijetati s imenima i naslovima filmova s obzirom na to da je još cijela godina ispred nas, a dojmovi ove se još nisu slegli, ali jaka imena su u igri. Neka su već sada potvrđena, a za neka još čekamo.

Što biste izdvojili kao najzanimljivije trenutke ovogodišnjeg SPFF-a?

Uh, toliko je toga… To je kao da me pitate koje od desetero djece najviše volim. Smijeh i suze na projekcijama filmova kao što su ‘'Šaban' i '‘Searching For Sugar Man'’, novo kino na plaži hotela Alan, sjajna posjećenost, odlične zabave, sjajni koncerti… Kad ovako nabrajam zapravo zajednički nazivnik su – ljudi. To je najveće bogatstvo ovog festivala. Još jednom hvala svima koji su bili dio festivala, na bilo koji način.

Festival je posjetio ministar turizma Darko Lorencin. Je li vam dao kakav savjet?

Ono što smo mi mislili, ministar turizma Darko Lorencin je na neki način potvrdio. Festival je zasigurno kvalitetan i jedinstven dio turističke ponude Hrvatske. Hrvatskoj treba takvih stvari i zato apeliram na ostale ljude neka pokrenu svoje ideje jer samo zajedno možemo Hrvatsku još više ucrtati na svjetskoj turističkoj karti. Nadamo se da će se to, kada se podvuče crta pod ovu godinu, jasno i vidjeti. Trenutačno imamo ove neke male i slatke činjenice… od gostiju iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije do nekih pitanja o filmovima, festivalu i smještaju na našoj stranici na Facebooku. Kažem, svjestan sam da su to male stvari, ali svejedno čovjeka jako vesele.

Mnogi gosti i posjetitelji festivala s oduševljenjem komentiraju ležernost cijele organizacije i atmosfere. Je li to slučajno ili namjerno?

Film, glazba i hrana su s jedne strane zabava, a s druge potreba. S time smo se i vodili kada smo stvarali festival i to nam je nit vodilja svih ovih godina. Uživanje u filmskom programu i dodatnim sadržajima u ležernoj, opuštenoj i prijateljskoj atmosferi. Ako su ljudi i mediji to prepoznali, znači da smo uspjeli.

Mislite li da su mediji svjesni značaja vašeg festivala, budući da je jedan od rijetkih tako profiliranih u svijetu?

Na globalnoj razini

Naravno da bismo bili najsretniji da se nalazimo u udarnim vijestima svakog dnevnika i na naslovnicama svih tiskanih medija i portala i da pritom imamo sav novac ovog svijeta. Šalim se, naravno. Zaista smo zadovoljni što su nas naši posjetitelji, partneri, sponzori ili mediji prepoznali kao jedinstveni festival, ne samo u Hrvatskoj nego i na globalnoj razini, kako ste i sami rekli. Moramo samo na tome ustrajati i ta će slika govoriti tisuću riječi o festivalu.

Kako je bilo raditi u gotovo neljudskim uvjetima, na visokim vrućinama? Jeste li uspjeli malo i spavati?

Temperature su zaista bile iznimno visoke i svi smo bili izloženi dodatnom pritisku zbog toga. No, već u predgovoru ovogodišnjeg festivalskog kataloga rekli smo da smo odlučili da ove godine mora biti sjajno vrijeme i tako je i bilo. Vrućina? Smeta mi jedino u rijetkim trenucima spavanja. (smijeh)

>>Uz autore nagrađene Oscarima tu su i sjajni amateri

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije