Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASTREBARSKO

Priča o crnom šampanjcu s Plešivice koji će na cilju dočekati vozače WRC-a: Pili su ga Chaplin i Jay-Z

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/12
23.04.2021.
u 14:59

Charlie Chaplin i Isadora Duncan pijuckali su portugizac tu na Plešivici. Išli su s mora, pa kočijom stali iznad Jastrebarskog. Kralj Aleksandar u Jasku se nije ni želio spuštati, tu gore među lozom mu je bilo odlično... I mi smo ostali među vinogradima, gdje pogled puca dolje prema Jastrebarskom, ali i prema metropoli, vidi se Petrova gora, Klek... Uostalom i danas će Plešivica biti puna izletnika, od domaćih do reli vozača iz Japana, Estonije, Finske...

Kralj pjenušca i grof Erdödy

Cilj brzinaca WRC-a danas je, a gdje drugdje, ispred – vinarije.

– Idemo dolje u klet – kaže Krešimir Ivančić (42), vlasnik vinarije Griffin, ispred čije kuće će cijeli petak juriti WRC automobili. Ispred klijeti i znak ‘stop’, oznaka za relijaše da su stigli do cilja. E sad, hoće li i oni u vinariju, u to se ne bismo htjeli miješati...

– Svaka kuća, ali baš svaka, radila je vino. Eto gore u vinariji na zidu ponosno stoji i originalni dokument iz 1773. godine koji je grof Erdödy dao našem pretku Joamesu Ivančiću da može raditi vino... Dvorac Erdödy, najstarije zadnje u gradu, sada se dolje u Jaski obnavlja, bit će mamac za izletnike – kaže Ivančić, majstor za pjenušava pitanja, prozvan i laskavom titulom – kralj pjenušca. Plemićku titulu obitelj je dobila još od Marije Terezija, no to je stara priča. Njegov je Ivančić Griffin Dark Side (200 kn) naš prvi i jedini crni pjenušac, dakako od sorte portugizac.

20.04.2021., Jastrebarsko turisticka patrola. Vinarija Milana i Kresimira Ivancica. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Podrum imamo i u moru, na 20 metara dubine pokraj hridi nedaleko od Paga. Do morskog se podruma može samo čamcem, a boce su obrasle algama, školjkama, travama... Probao ga je čak i reper Jay-Z, suprug Beyoncé, jer su njegovi prijatelji i rodbina bila tu na Plešivici, pa i kod nas u vinariji.

Vino je, eto, mamac za izletnike sa svih strana svijeta. Ali zašto baš Plešivica?

– Plešivica je najmanja ali najbolja hrvatska vinska regija, tu najbolje uspijevaju svjetske sorte poput chardonnaya, rajnskog rizlinga, sauvignona, pinot-noira. Ujedno, ovaj je vinograd i najviši u regiji, točno na 400 metara iznad mora. A i sunčanih dana ovdje je gotovo kao u Dalmaciji – govori. Čašu na stranu, no izletnik treba nešto i pojesti. A ovdje se najbolje jede u restoranima “Karlo” i “Ivančić”, gdje su sjajne krvavice, zelje, štrudle i greblice. I u Lovačkom domu na Plešivici može se okrijepiti finim gulašem. Za smještaj tu su hoteli Jaska i Princess, ali i sobe Režek, Kolarić...

– Posljednjih stotinu godina nije bilo poznatijeg Zagrepčanina koji nije bio na Plešivici, autoutrke tu su se vozile još 1926., a na Kamenicama se sanjkalo još od doba Franje Bučara – kaže Milan Ivančić (72), autor knjige “Plešivici s ljubavlju” koju je pisao s Ninom Škrabeom. On poznaje svaki kutak kraja.

Kamo na izlet?

– Izletnici svakako neka posjete vinare. Mogu i biciklom, jer biciklističkih staza u kraju ima više od 250 kilometara. Za planinare je idealan Japetić, a do gore se može od Svete Jane automobilom. Ovdje je raj, izletnici mogu istraživati od Okića, preko Plešivice, do Svete Jane. Ne treba zaboraviti ni paraglajdere, a upravo se oni ravnaju prema jastrebovima, koji ovdje zbog toplih struja mogu letjeti da ne mašu krilima – priča Milan.

1/12

Kupnja na kućnom pragu

Gostoprimstvo u kraju je nevjerojatno, kamo god smo došli, na stolu se našlo domaće šunke, kobasica, sira, vrhnja... A upravo je sir još jedan adut ovog kraja. Među vinskim cestama je i cesta sira, koja počinje i završava pred obiteljskom siranom Šestak na Plešivici.

– Netaknuta priroda oduvijek je privlačila goste, sjećam se kako je moja baka Ljuba izletnicima koji bi pokucali na vrata uvijek mogla ponuditi friški sir te im napunila demižonku vina. I danas je priča slična. Tko god prođe, kucne na vrata, a odlazi sa sirom, bilo svježim sirom, bilo polutvrdim koji zrije na daskama, ali i tvrdim sirom. Radimo i kuhani sir! Njega kasnije dimimo. Suprug Nikola i ja u vinogradarskom kraju odlučili smo se baviti sirom – kaže Mirjana Šestak.

20.04.2021., Jastrebarsko - Turisticka patrola. Mirijana Sestak Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Vinske ceste zaštitni su znak županije, kamo god se okrenete, od Svetog Ivana Zeline, Samobora, sve do Jastrebarskog. Ipak, Plešivica je najveći autoritet za ‘vinska pitanja’, tu su uvjeti idealni. Od Zagreba je Jaska udaljena pola sata vožnje.

Zanimljivost

Braća Horvat, Franjo i Josip, prije više od stotinu godina razvijali su kraj. Imali su trgovinu, mesnicu, poštu, pekaru, telefon... Njihova je kuća bila prvi planinarski hotel u Hrvatskoj, a ugostili su sav jet-set toga doba. Od slavnih Zagrepčana pa sve do - Chaplina i Duncan.

Što posjetiti

Tisuće patki u proljeće u Crnoj Mlaki

Šetnica Klanjec u samom je centru grada, tu su i Gradski muzej i galerija Jastrebarsko u kojem je – bula Bele IV. Dvorci su gdje god se turist okrene, od onog Erdödyja i Oršića, sve do dvorca Zwilling. Posjetiti se mogu i obrtnici – bačvari, kovači i tkalci, a kamo god noga krene izvan Jaske, ima se što vidjeti. Od Svete Jane, Mladine, Japetića do Plešivice i Crne Mlake, kao ornitološkog rezervata u kojem je na proljeće na tisuće patki.

20.04.2021., Jastrebarsko - Turisticka patrola. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

TURISTIČKA PATROLA

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Kvaliteta smještaja 7

Sadržaji za djecu 8

Biciklističke staze i sadržaji za rekreaciju 10

Pješačke staze i šetnice 10

Kulturni sadržaji 7

Izletišta u blizini 10 

Autohtonost 8

Opći dojam 10

Ukupna ocjena 90

POREDAK - KONTINENT

Svetvinčenat 95

Pleternica 92

Jastrebarsko 90

Križnica 89

Bednja 82

Komentara 1

CJ
cjepljeni
15:43 23.04.2021.

Jedno je sigurno: to sampanjac sigurno nije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije