Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pleternica

Slavonskog čovjeka bećarac prati od siječnja do prosinca, kroz sve od rođenja do smrti

Pleternica - Enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji i u vinogradu na Cesti ruza i vina.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/14
21.04.2021.
u 16:12

Jedna od pleterničkih legendi govori o tome kako je tamošnje vinogradarsko podneblje Klikun dobilo ime, a tu nam je priču, između ostalog otkrio enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji, u vinogradu koji se nalazi na Cesti ruža i vina...

Ono po čemu je Pleternica najviše poznata je svetište Gospe od Suza. Riječ je o svetištu čija povijest seže još u vrijeme poslije Drugog svjetskog rata, u 1955. godinu, kada je započela svetkovina. Od tada svake godine pohodi je sve veći broj vjernika. Svetištem Gospe od Suza Pleternica je proglašena 2005. godine i drugo je takvo svetište u svijetu nakon Siracuse. Tijekom devet dana kolovoza, od 23. do 31., Pleternicu posjeti više od 100 tisuća hodočasnika, a najljepši i najsvečaniji trenutak je završnica, posljednji dan pobožnosti.

Virtualna stvarnost i baština

U posljednje vrijeme Pleternica je poznata po prvom i jedinom Trgu bećarca u svijetu. Kada ga gledate iz zraka, on sa svojim bojama i konturama izgleda kao slika slavonskih polja. Kao da gledate Slavoniju u malom. UNESCO je zaštitio bećarac kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, što je Pleterničanima bila okosnica za stvaranje turističke infrastrukture koja na inovativan način privlači turiste u njihov grad. Oni su odabrali bećarac.

– U ovom trenutku u Pleternici se izvode radovi na uređenju muzeja bećarca koji postaje interpretacijski centar u kojemu će posjetitelji, kada dođu, doživjeti Slavoniju u punom smislu riječi. Doživjet će slavonsku gostoljubivost, veselje, dobrodušnost naših ljudi kroz temu bećarca kao napjeva, ali isto tako i kroz temu slavonskog života. U muzeju će turisti doznati tko su bili bećari, što su to bećaruše i otkriti suživot slavonskog čovjeka s bećarcem koji ga prati od rođenja do smrti, od početka do kraja godine, kroz sva godišnja doba – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Pleternica - Enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji i u vinogradu na Cesti ruza i vina.
1/14

Osim muzeja bećarca, u Pleternici postoji i lani otvoreni mali interpretacijski centar Terra Panonica u kojem se kroz virtualne naočale, proširenu stvarnost, uspostavljene šetnice i radionice prezentira i upoznaje prirodna baština Požeško-slavonske županije. Naravno, naglasak je najviše na djeci, odnosno učenicima osnovnih i srednjih škola, vrtićancima i predškolcima, ali posjet interpretacijskom centru osmišljen je za sve dobne skupine.

Jedna od nezaobilaznih točaka u Pleternici je Hrvatska knjižnica i čitaonica, hram pisane riječi te čuvar tradicije i kulture u ovom grada. Uspostavljena je 1907., a preseljena u novu zgradu 2014. godine. Posebna je po tome što je njezina oprema rađena tematski, tako da kada dođete u pleterničku knjižnicu, na jednom mjestu možete vidjeti sve poznate i znamenite Pleterničane i saznati sve o pleterničkoj povijesti. Od kulturno-povijesne baštine vrijedi izdvojiti stari podrum Klikun, Kuriju Kušević u Kuzmici, Viškovački grad i druge građevine.

Zbog svega toga ovo mjesto vole posjetiti turisti, kako pojedinačno tako i u organiziranim skupinama.

Francuska veza s hrastom

Jedna od pleterničkih legendi govori o tome kako je pleterničko vinogradarsko podneblje Klikun dobilo ime. Naime, poznata francuska obitelj koja proizvodi pjenušce Clicquot kupovala je u Slavoniji drvo, odnosno hrastovinu za svoje bačve. Madame Clicquot dokazala je u pleternički kraj, kupovala hrast za bačve i bila je toliko zadovoljna njegovom kvalitetom da je mještanima poklonila vinovu lozu koju su oni zasadili i po njoj je prozvali klikun. To je legenda koju Pleterničani vole često ispričati jer je zanimljiva poveznica s Francuskom.

15.04.2021., Pleternica - Turisticka patrola Pleternica. Trg becarca, Interpretacijski centar Terra Panonica, Cesta ruza i vina. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Upravo na ovom brežuljku smještena je i poznata hrvatska vinarija Markota, nezaobilazno mjesto za sve vinoljupce i one koji će to postati. U Etno kući Belo uživat ćete u specijalitetima tradicionalne slavonske kuhinje, dok ljubitelji prirode neće propustiti Ranč Čondić, bogat florom i faunom, isprepleten šumskim šetnicama, na kojem ćete uživati u obiteljskom pikniku.

Ljubitelje aktivnog odmora zanimat će da područjem Požege i Pleternice prolazi 19 biciklističkih i deset planinarskih staza, a biciklisti smještaj mogu potražiti u nekoliko bike friendly objekata.

Požeško-slavonska županija

Ako dolazite iz smjera Zagreba, u Pleternicu ćete najjednostavnije doći vozeći se autocestom A3 do izlaza Lužani. Tu skrenite lijevo i za 15 minuta stići ćete do središta grada.

15.04.2021., Pleternica - Turisticka patrola Pleternica. Trg becarca, Interpretacijski centar Terra Panonica, Cesta ruza i vina. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Zanimljivost

U Slavoniji su tragovi glagoljice gotovo potpuno nepoznati i zbog toga je neobično i zanimljivo da se glagoljica pojavljuje u crkvi sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu. Crkva s početka 14. stoljeća zaštićena je kao spomenik nulte kategorije.

Što posjetiti

Početak na Trgu bećarca i Terra Panonici

Obitelji koje dođu u Pleternicu obično prvo razgledaju Trg bećarca i interpretacijski centar Terra Panonica u kojem imaju kompletan doživljaj upoznavanja s prirodnom baštinom. Zatim odlaze prošetati šetnicom uz Orljavu, uz poučnu stazu, pa nakon osvježenja i okrepe u središtu grada nastavljaju dalje do knjižnice i svetišta Gospe od Suza. Ljubiteljima prirode i biciklizma na raspolaganju su i biciklističke staze.

15.04.2021., Pleternica - Turisticka patrola Pleternica. Trg becarca, Interpretacijski centar Terra Panonica, Cesta ruza i vina. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

TURISTIČKA PATROLA

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 9

Kvaliteta smještaja 9

Sadržaji za djecu 10

Biciklističke staze i sadržaji za rekreaciju 10

Pješačke staze i šetnice 9

Kulturni sadržaji 9

Izletišta u blizini 8

Autohtonost 9

Opći dojam 9

Ukupna ocjena 92

POREDAK - KONTINENT

Svetvinčenat 95

Pleternica 92

Bednja 92

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije