Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Kako ne bankrotirati u Dubrovniku? 'Tajni' popusti za domaće

Mediji se redovito zgražaju nad dubrovačkim cijenama, no valja spomenuti kako ne zaostaju ni Istra i drugi krajevi
03. srpnja 2017. u 09:40 31 komentara 15612 prikaza
Stradun
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Država će poprilično nevoljko kazniti popuste domaćim gostima. Jer kako bi si inače mogli priuštiti bilo što uz takve cijene na Jadranu, a u vlastitom su gradu. Deutsche Welle piše o načinima ''kako ne bankrotirati u Dubrovniku''.

turizam, turisti SEZONA U ZAMAHU Ugostitelji digli cijene 20 posto, no nekim turistima to ne smeta previše

Espresso će gosti platiti 40 kuna, pizzu 80, kilogram ribe i po 800 kuna! Čini se kako ni čašu vode na Stradunu ne možete popiti za manje od 10 kuna – i to onu iz slavine. Toliko ćete platiti i odlazak na WC.

Osim dubrovačkih cijena, nad kojima se mediji redovito zgražaju, valja spomenuti kako ne zaostaju ni Istra i drugi krajevi. No cijene nisu pretjerane dokle god postoje oni koji su za cijenu od 40 kuna spremni popiti mali macchiato. Cijenu određuje tržište. Ne plaćate samo kavu, već i lokaciju i doživljaj.

Dobra je vijest i da postoji alternativna turistička stvarnost, ona u kojoj možete popiti kavu za osam kuna u samom središtu Dubrovnika, u Boškovićevoj ulici tik do Straduna. Deutsche Welle piše kako je ta kava zaista dobra, a atmosfera u malom kafiću prava dubrovačka.

Takvih kafića i restorana je mnogo, pa gosti mogu i popiti i pojesti bez bojazni od bankrota. Samo treba potražiti takvo mjesto. Osim toga, raširena je praksa kako će vam ugostitelji i prijevoznici progledati kroz prste ako ste ''domaći'', što će cijene spustiti od 20 do 30 posto.

– A kako bismo si mi drukčije mogli priuštiti živjeti u svome gradu – kazao je jedan gospar, koji je kavu popio na prestižnoj lokaciji, ali puno jeftinije nego turist koji konobara nije zazvao po imenu i upitao po dubrovački: ''Ke nova?''

– To su lokali koji rade cijele godine i računaju na domaće goste i kada nije sezona, moraju ih zadržati – objašnjava ovaj Dubrovčanin.

– Ne rade ništa nelegalno, na računu je popust jasno iskazan, sve je čisto. Ti ljudi tamo troše stalno. Pa i trgovački lanci imaju kartice za popust kojima nagrađuju vjerne kupce. A vlasnik kafića ili restorana će, kada uoči da strani gost navraća redovito u njegov lokal, tog gosta počastiti desertom ili pićem. To je normalno – zaključuje. 

Moglo bi se zaključiti da je riječ o solidarnosti naroda koji nema mnogo novca. Ali o nezakonitoj solidarnosti, ukazuju nadležne institucije. Različite cijene za različite goste nedopuštene su, upozorava Ministarstvo gospodarstva. Ono navodi da se to protivi Direktivi 2006/123/EZ Europskog parlamenta i vijeća od 12. prosinca 2006. godine o uslugama na unutarnjem tržištu, koja je dio i naših zakona. Prema njoj se na primatelja usluge ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta, osim "u slučajevima kada su objektivno opravdani različiti uvjeti pristupa usluzi". Na upit koji bi to uvjeti bili, Ministarstvo nije odgovorilo.

Ako turistički inspektor otkrije formiranje cijena na osnovu državljanstva, podnijet će nadležnom prekršajnom sudu optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka ili će donijeti prekršajni nalog. Za takav prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna, upozorava Ministarstvo turizma.

Trgovina STATISTIKA VARA Naše su cijene 66% EU prosjeka, ali hrana košta kao u Njemačkoj

Ugostitelji koji se bave ovakvom, za jedne razumnom i humanom praksom odobravanja popusta za domaće goste, a za druge nedopustivom diskriminacijom, ipak ne moraju pretjerano strahovati od inspekcija. Naime, kako nam je odgovorilo Ministarstvo turizma, u razdoblju od 1. siječnja 2016. do 29. lipnja 2017. godine Turistička inspekcija Ministarstva turizma zaprimila je samo četiri (!) prijave koje su se odnosile na isticanje ili naplatu dvostrukih cijena u ugostiteljskim objektima. Pritom su samo u dva od ta četiri slučaja doista i utvrdili "diskriminirajuće zahtjeve", a u jednom od njih ugostitelja kaznili s 2000 kuna.

S obzirom na to da je minimalna predviđena kazna 3000 kuna, a inspektori su u samo jednom slučaju odredili kaznu od 2000, možemo zaključiti da se uz takvu nevoljku represiju praksa dvostrukih cijena sigurno neće prekinuti jer ugostiteljima je dobro jer imaju promet, domaćima je dobro jer si koliko-toliko mogu priuštiti što i stranci, a stranci, uglavnom, ne znaju da su diskriminirani. Da znaju, sigurno ne bili sretni.

Javno savjetovanje Smještaj za turiste u kolibi od granja, u pećini, na drvetu... Sezonci Zašto raditi na moru za 4000 kuna kad se u Austriji i Irskoj zaradi bar 12.000 04.08.2016., Dubrovnik - Milica Mihajlovic i Ivan Todoric prosetali Stradunom. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Ta dubrovačka ljetna noć... Poznati znaju da je pitanje prestiža prošetati Stradunom
Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • Avatar buffalobill
  buffalobill:

  Tko voli nek izvoli. Ja kavu neću sigurno plaćati 40 kuna, nije zlatna. Svako mora znati za sebe.

 • Tigrus:

  Sta se stalno novinari čude ko pura dreku ako Hrvati pokušaju nesto zaraditi ? Nemamo mercedese , saltelite , vlakove koje proizvodimo i prodajemo, ali zato imamo sunce i more. I Hrvati to prodaju. Dok jos mogu. Zato pamet u ... prikaži još! glavu i juriš po eure!

 • ante.oreskovic75:

  Matko te umne novinare pušta na Stradun?Kad su tako pametni neka kupe tamo lokal i zarađuju!Dali netko tjera nekoga da se gosti i producira na Stradunu?Ma nisu to kafići u Čuperku gdje si ugostitelji ne mogu priuštiti niti cijene niti ... prikaži još!i goste koji to plate!