Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

'Imali smo gadan problem da dokažemo da se ovo meso nekad jelo, a sad je hit'

Kako je nekoć nezamjenjivo radno govedo postalo zvijezda istarske gastronomije i zašto su i najveći entuzijasti i zaljubljenici u tu životinju naposljetku prihvatili gospodarski model njegove revitalizacije.
26. rujna 2021. u 22:53 1 komentara 6215 prikaza
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Kad su prije 12 godina stručnjaci AZRRI-ja (Agencije za ruralni razvoj Istre) izašli pred „prijeki sud“ pasioniranih ljubitelja i čuvara duge tradicije uzgoja istarskog goveda sa svojom vizijom revitalizacije ovog neprocjenjivog blaga, gotovo su izgubili živu glavu. – Što želite, ubiti naše istarsko blago – vikali su tada tek malobrojni uzgajivači u nevjerici. Jer, vratimo se u prošlost – boškarin je nekad doista i bio istarsko blago. Ta impozantna životinja svoju je vrijednost dokazivala radom u polju što je obiteljima donosilo prijeko potreban novac. Imala je poseban status u istarskim domaćinstvima. Da bi se tele boškarina poslalo na klanje, trebalo je imati valjan razlog. – I sad evo nas pametnih iz AZRRI-ja sa svojim idejama – započinje priču Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva u agenciji. – Trebale su proći godine da dragi Istrijani shvate i prihvate naše ideje.

NEDOSLJEDNOST U STAVOVIMA
Tko je kriv za premalo cijepljenjih: Hrvatski komunikacijski kaos
Sarajevo: Umirovljenici unatoč pandemiji koronavirusa svakodnevno uživaju u partijama šaha
VEČERNJI DOZNAJE
Radnici stariji od 65 zbog novog zakona ostaju bez prava na otpremninu, donosimo detalje
Predsjednik Vrhovnog suda
Radovan Dobronić: Nema zapreka da ograničimo zateznu kamatu kad dosegne glavnicu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Immanuell:

    Ljudi su maheri da od običnog komada mesa koji je služio za hranu desecima tisuća godina naprave kulturnu tradiciju, revitalizaciju, predmet obožavanja, nutricionistički esej i gastronomski užitak. Neki du o tome u stanju napusati i diplomski rad. A komad mesa ... prikaži još!a ostao isti lao i u vrijeme kad smo s kamenim sjekirama jurcali za bizonima.