Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra u lisinskom

Zagrebačka filharmonija prva u svijetu svira na Teslinoj zavojnici i proizvodi munje

Lazara Marinković
23.11.2023.
u 09:14

Glazbeni eksperiment već su uspješno izveli pred Teslinom rodnom kućom, kada je na zavojnici svirao Filip Fak, a sada će to izvesti pred zagrebačkom publikom u programu koncerta "Tesla valovi" Off ciklusa Zagrebačke filharmonije

U programu koncerta "Tesla valovi" Off ciklusa Zagrebačke filharmonije 24. studenoga koristit će se Teslina zavojnica, stoga se taj program ne preporučuje osobama koje imaju srčani elektrostimulator ili boluju od drugih srčanih tegoba, kao ni osobama koje pate od epilepsije. Tim, za glazbeni hram sasvim neobičnim priopćenjem koncertna dvorana Lisinski najavila je koncert koji po mnogočemu iskače iz uobičajenih okvira njihova i tako širokog repertoara.

Pod ravnanjem Dawida Runtza i u režiji Petre Radin, Teslina zavojnica sutra će se koristiti u skladbama "Vilinski kralj" Franza Schuberta u aranžmanu Marina Rabadana te praizvedbama skladbi "Tesline frekvencije" Frane Đurovića i "Tesla" Dubravka Palanovića. Višemetarski stroj koji doslovno proizvodi munje za tu će priliku biti spojen na klavijature Ružice Radoš.

– Ovo je prvi put u svijetu da će jedan simfonijski orkestar svirati na Teslinoj zavojnici, što znači da ni skladatelji ni dirigent do sada nisu imali prilike čuti kako će njihovo djelo zvučati. U praksi to znači da klavijature Ružice Radoš šalju muzičke informacije izravno u zavojnicu, koja baca munje u melodiji koju svira. Za tu priliku posebno smo odabrali pijanisticu koja je utjelovljenje spoja znanosti i umjetnosti. Naime, završila je i Akademiju i FER! – rekla nam je Petra Radin uoči jučerašnje generalne probe u Lisinskom.

Mjere sigurnosti su, kaže, izrazito opsežne, a prije koncerta cijela će instalacija proći i formalni atest.

– Svi glazbenici i osoblje bit će na sigurnoj udaljenosti, karte u parteru uopće ne prodajemo, a cijeli srednji dio partera prekriven je posebnom zaštitom na kojoj se nalazi Teslina zavojnica. Preko nje je i devet metara široka kupola koja služi kao Faradayev kavez, čija je svrha zaštititi ljude od djelovanja električnih polja – objasnila nam je redateljica.

Ovaj glazbeno-tehnički spektakl nedavno su testirali i u Smiljanu, pred rodnom kućom Nikole Tesle, kada je zavojnicom upravljao ravnatelj Filharmonije Filip Fak. Snimke tog nastupa korištene su u predstavi "Tesla – puni krug", koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i uz medijsko pokroviteljstvo Večernjeg lista nedavno premijerno predstavljena u New Yorku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije