Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GALLIENO FERRI:

'Zagor je neka vrsta Tarzana, uvijek sam pazio da njegovi mišići nisu preveliki'

Gallieno Ferri
Foto: Rocco Pier Luigi/Wikimedia Commons
1/2
13.05.2014.
u 17:00

Zagor je u početku imao hlače na okomite pruge, nož i majicu s resicama, ali sve se to promijenilo

Tisuću mu bubnjeva Darkwooda! Svih mi brkova moje familije! Prvi put u proljetnom terminu, 17. međunarodni festival stripa “Crtani romani šou” otvara se spektakularno: izložbom originalnih radova velikog maestra stripa Galliena Ferrija koja će trajati koliko i spomenuti međunarodni strip festival, od 16. do 18. svibnja, i to u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, popularnoj zagrebačkoj Džamiji. Središnje mjesto izložbe pripast će Ferrijevu junaku Zagoru, glasovitom Duhu sa sjekirom uz kojeg su odrastale mnoge generacije hrvatskih ljubitelja stripa.

– Želimo maestru odati počast koju zaslužuje, postavljajući njegovu najveću i najsveobuhvatniju izložbu, koja će osim originala uključivati i razne eksponate objavljene diljem bivše države, ali i u državama nastalim njezinim raspadom, u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i ostalim državama iz regije. Opsegom će ta izložba zasigurno biti jedna od najznačajnijih izložbi povezanih sa stripom u Hrvatskoj dosad - najavljuje direktor festivala Slaven Gorički, koji je u samo nekoliko godina na svjetsku kartu stripa debelim slovima ucrtao Hrvatsku.


Ptica gromovnik

S više od šezdeset godina staža u devetoj umjetnosti i 85 godina života slavni Gallieno Ferri prava je živuća legenda stripa koja zbog zdravstvenih tegoba, na žalost, neće nazočiti zagrebačkoj izložbi, ali zato će Zagorove boje “braniti” glavni scenarist Zagora Moreno Burattini te dvojica odličnih crtača: Marco Verni, duhovni nasljednik velikog Ferrija, i Marcello Mangiantini, kojeg hrvatska publika još nije imala priliku upoznati uživo.

Zagora je stvorio Ferri zajedno sa scenaristom Guidom Nolittom, a njegove pustolovine objavljuju se bez prestanka već više od 50 godina. Bez obzira na to što autori stripova u vrijeme Dnevnikovih izdanja nisu bili imenovani, Ferrijev specifičan grafički izražaj uvijek se lako razlikovao od svih drugih koji su činili crtačku postavu Zagora. Štoviše, Ferrijev stil postao je sinonim za vizualni aspekt serijala, pa su svi njegovi nasljednici bili slabije prihvaćeni. Ono što je zasigurno obilježilo serijal Ferrijeve su naslovnice na glavnoj seriji kao i svim popratnim izdanjima Zagora koje je marljivo crtao više od pet desetljeća i crta ih do dana današnjeg.

Ferrijeva vizija Zagora bila je napraviti klasičnog junaka prema modelu koji su iza sebe ostavili grčki umjetnici Fidija i Praksitel, i, naravno, koji je mudar i okrenut pravdi poput grčkih junaka. Zagor je u inicijalnom stadiju pripreme imao hlače na okomite pruge umjesto vodoravnih, nož u indijanskoj futroli s leđa koji se ubrzo izgubio, a nosio je i priprostu majicu s resicama.

Poštujući zahtjev scenarista da na odjeći nosi simbol, Ferri crta stiliziranu crnu pticu na žutome krugu koja može, a i ne mora, predstavljati svetu pticu gromovnik sjevernoameričkih Indijanaca: ona postaje Zagorovo distinktivno obilježje. Ferri u vezi svoje kreacije kaže: “Što se tiče Zagorova lica, fizionomije i pokreta, na početku mi je kao model poslužio Robert Taylor, no kako je Zagor neka vrsta Tarzana, bilo je neizbježno da me za njegove akrobacije po drveću i lijanama inspiriraju stripovi i filmovi u kojima je glavni lik bio Tarzan. Vodio sam računa da Zagor dobije izraženu, ali ne previše naglašenu muskulaturu. Kako god, nakon nekog vremena Zagor je počeo sličiti na mene samoga...”

Zlatna prilika

Lista gostiju ovogodišnjeg festivala zaista je impresivna. Predvodi je Paolo Eleuteri Serpieri (Druuna), jedan od najvećih talijanskih crtača svih vremena, koji u pravilu ne posjećuje strip festivale. Iz Italije stiže i Roberto Diso (Mister No, Tex), iz Francuske scenarist Jean David Morvan, a iz Irske John McCrea (Hitman, Demon, The Boys), dugogodišnji suradnik velikog Gartha Ennisa, s kojim je kreirao velikog Hitmana. Na festivalu gostuje i hrvatska stripovska prva liga, među njima i Dalibor Talajić (Deadpool, X-men, Hit-Monkey), dugogodišnji crtač niza popularnih serijala za Marvel, a odnedavno crta strip po megapopularnoj seriji Dexter, te Darko Kreč (Boduljko i Žbunika, Kvark i Karlek), vrstan animator i strip crtač, te velik kolekcionar. 

Kao i proteklih godina, bit će promocija izdanja, tribina, razgovora s gostima, crtanja i potpisivanja, a u Džamiji će biti smješten i sajam stripa. I, možda i najvažnije: gost festivala bit će C. B. Cebulski, urednik u Marvelu, jedan od najpoznatijih lovaca na talente u industriji stripa. Poziv je to domaćim stripomanima da ponesu najbolje selekcije svojih radova i iskoriste tu zlatnu priliku i preporuče se vrhunskoj kompaniji u strip industriji. Baš kao što su to već učinili Igor Kordej, Esad Ribić, Danijel Žeželj, Goran Parlov, Tonči Zonjić i Dalibor Talajić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije