Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DENIS DERK

Ubojice s klonovima na društvenim mrežama

Srce crno kao tinta
07.08.2023.
u 12:03

'Srce crno kao tinta', Robert Galbraith, Mozaik knjiga, s engleskog prevela Mirna Čubranić, uredio Vedran Bratušek, cijena 27,90 eura

Joanne K. Rowling napisala je te pod svojim isforsiranim pseudonimom (Robert Galbraith) lani objavila i peti nastavak svojih trilerskih priča o atipičnom privatnom detektivu Cormoranu Strikeu. Roman "Srce crno kao tinta" u lipnju je objavila i Mozaik knjiga u prijevodu Mirne Čubranić i pod uredničkom paskom Vedrana Bratušeka. Kao i u prethodnim romanima iz tog ciklusa, iskusna prozna autorica čitateljima je pružila opsežnu i prilično zakučastu šetnju po kriminalističkom labirintu u kojemu sve ranjiviji Cormoran uz svoju pametnu i hrabru pomoćnicu Robin Ellacott istražuje ubojstvo koautorice popularnog animiranog serijala "Srce crno kao tinta" Edie Ledwell koja je ubijena na poznatom londonskom groblju Highgate na kojem je pokopan i Karl Marx. Uz nesretnu Edie na istom je groblju napadnut i teško ozlijeđen i njezin partner i koautor crtića, pet godina mlađi ljepuškasti Josh Blay. A baš malo prije ubojstva Edie je potražila pomoć od Cormoranove detektivske agencije kako bi otkrili tko se krije iza lika Anomije koji je na društvenim mrežama pokrenuo široku i silno popularnu kampanju ocrnjivanja ne samo Edie Ledwell nego i njezina uspješnog crtića za koji se zainteresirao i Netflix, što je, valjda, najveća moguća referencija u suvremenom svijetu.

I sama suočena s medijskim i internetskim kampanjama u vezi nekih svojih izjava i stavova o transrodnosti, J. K. Rowling je u romanu "Srce crno kao tinta" odlučila legitimnim literarnim sredstvima reagirati na te objede i napade koji su u svijetu dobili neočekivano veliki odjek. Pa je tako cijeli jedan podeblji krimić usmjerila prema tom svom privatnom cilju, naravno, ne zaboravljaljući na žanrovska pravila zanata. Rezultat je stoga poslovično uredan jer je "Srce crno kao tinta" tipičan proizvod iz ambivalentne sage o Cormoranu Strikeu, zavodljivom muškarcu koji je zapravo bogalj sklon debljanju i alkoholizmu, ali je očito silno privlačan najljepšim (i najopasnijim) ženama Londona u koje se, moguće je, ubraja i njegova skromna i seksualno prilično neiskusna partnerica Robin Ellacott. Ali ona ipak nije opasna, nego samo lijepa i privlačna, čak i tvrdokornom antiromantičaru Cormoranu koji se nikako ne može prisliliti da joj otkrije ljubav i baš s njom ostvari sasvim konkretne seksualne žudnje. Hoće li Robin ipak završiti u krevetu s muževnim Cormoranom, prekaljenim britanskim veteranom iz Afganistana i čovjekom u kojega se fatalno zaljubljuju čak i dizajnerice skupog nakita, i to do kraja ovog krimića? To vam ne mogu otkriti, iako je odgovor na to pitanje možda čak i objektivno zanimljiviji od odgovora na pitanje tko je, i to vrlo brutalno ubio bogatu filmašicu Edie Ledwell na jednom od najpoznatijih svjetskih pokapališta. I tko to, uostalom, ubija ili pak pokušava ubijati u romanu "Srce crno kao tinta" u kojemu se autorica bavi i engleskim ekstremističkim desničarskim organizacijama koje se bore za daljnju supremaciju bijelih ljudi, ali i pitanjima zlostavljanja djece, i to gotovo pred očima socijalnih službi koje vrlo često ne vide ono što je nemoguće ne vidjeti. J. K. Rowling nam, kroz pero Roberta Galbraitha, i u ovoj prozi donosi čitav niz dobro osmišljenih i duboko istraumatiziranih likova pomoću kojih oslikava današnje britansko društvo prepuno proturječja, lažne političke korektnosti, licemjerstva i beskrupuloznosti.

VEZANI ČLANCI: 

No to obilje likova od kojih su brojni doista idealni kandidati (i kandidatkinje) za ubojicu poznate animatorice još je dodatno zamagljeno činjenicom da većina njih ima i svoje inačice na društvenim mrežama koje se kriju ne samo pod imenom Anomije, nego i imenima kao što su Morehouse, Paperwhite, Worm28, Buffypaws... Tako privatni istražitelji, baš kao i policija, moraju istraživati ne samo stvarne ljude nego i njihove internetske klonove koji na nevjerojatno razvedenom tzv. crnom internetu mogu uspješno kriti ne samo svoje identitete nego i svoje namjere. "Srce crno kao tinta" stoga ima puno širi doseg i dublje ciljeve od jednog u osnovi komercijalnog literarnog proizvoda danas možda i najpopularnije svjetske književnice oko čijeg se Pottera još uvijek vode intelektualne i akademske rasprave, a on bez obzira na njih, živi svoj život, i to u tisuću cvjetova.

VIDEO: Mali vodič za sve knjigoljupce: Ovo je 15 knjiga za ovo ljeto!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije