Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulje na platnu

U Mimari otvorena izložba istaknutog akademskog slikara Reshata Ametija

Reshat Ameti
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/8
17.10.2017.
u 14:27

Reshat Ameti, istaknuti je akademski slikar iz Makedonije, po nacionalnosti Albanac, a sada prvi puta u Zagrebu izlaže dvadeset slika u izložbenom prostoru na 1. katu Muzeja Mimara

U ponedjeljak je u Muzeju Mimara u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić službeno otvorio izložbu akademskog slikara Reshata Ametija "U potrazi za svjetlošću" koja će za posjetitelje biti otvorena do 22. listopada.  

Reshat Ameti, istaknuti je akademski slikar iz Makedonije, po nacionalnosti Albanac, s brojnim međunarodnim izložbama i nagradama za slikarstvo, a sada prvi puta u Zagrebu izlaže dvadeset slika (ulja na platnu) u izložbenom prostoru na 1. katu Muzeja Mimara.

– Nekoliko je razloga zašto sam odabrao Zagreb za prezentaciju svoje izložbe.  Jedan od razloga je to što se pružila mogućnost izlagati u muzeju Mimara,  najuglednijoj kulturnoj instituciji koja je kredibilna i svjetski poznata, kazao je za Večernji list Reshat Ameti ističući kako je za njega poseban osećaj i veliki prestiž imati izložbu gdje su njenoj kolekciji bila i  djela;  Goja,  Rubens, Velaskes,Van Dajk, Tarner… znaći skoro cijela povijest likovne umjetnosti.
 
– Sam grad Zagreb ima kulturni sadržaj koji je dinamičan i uvijek u žiži svijetskih događaja likovne umjetnosti a i kao “ Vrata ” između kulturnih puteva Zapada i Istoka , Sjevera i Juga. Tu  se isprepliću razne kultutrne vrijednosti i bogatstva. Za menje osobno je izazov kako će prihvatiti moja djela  ovdašnja likovna kritika i ‘;konzumenti” likovne vrijedosti, kazao je Reshat Ameti.
 
Kustosica izložbe, Iva Körbler, kazala je kako slikarska dionica istaknutog suvremenog slikara iz Makedonije Reshata Ametija promatrača ne može ostaviti ravnodušnim, jer nas trenutačno povezuje ne samo s hrvatskim modernim i suvremenim pejzažnim slikarstvom Juga, već i mnogim značajnim opusima kolorističke i lirske apstrakcije koja nam je duboko usađena u vizualno-kulturološkom iskustvu.

– Ovaj umjetnik po prvi puta predstavlja se hrvatskoj likovnoj publici s tri opsežna ciklusa slika, „Iz tradicije“, „Lirska geometrija“ i „Dijalog“, koji su u kontinuitetu nastajali zadnjih desetak godina. Čini mi se kako je Ameti jedan od onih umjetnika kojima je slikarstvo avantura, strast i eksperiment, i koji se ne umara u vlastitim traganjima za novim mogućnostima slike. Njega evidentno ne zanima površinski, dekorativni efekt slike, već zalazi mnogo dublje, u složene artikulacije strukture slike, kompozicijske dualnosti koje proizlaze iz kontrolirane i spontane geste slikanja, uspostavljanja čvrste armature slike i mekih, nježnih, spontanih nanosa pigmenta, na tragu divizionističke sugestije pejzaža: kako zemaljskog, tako i nebeskog, kazala je Iva Körbler napominjući kako  Reshat Ameti razumije kako se u sliku može prenijeti život, a on je sazdan od racionalnog i emotivnog sloja, donekle kontroliranog kaosa i ideje kozmičkog reda.

Organizatori izložbe su: Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Ured gradonačelnika, sektor za ljudska prava, civilno društvo i nacionalne manjine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije