Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba godine

Braqueove majstorije prvi put u ovom dijelu Europe

Jasminka Poklečki Stošić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
01.09.2017.
u 15:32

U Umjetnički paviljon stižu i Chagall, Calder, Kelly, Bury, Balthus...čak 25 najvećih imena umjetnosti 20. stoljeća. Eksponati izložbe “Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght” dolaze iz Francuske, a publici su dostupni od 5. listopada

Nakon međunarodnih izložbi koje su nam dovele Joana Miróa, Augustea Rodina i Alberta Giacomettija, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u pripremi je izložba godine.

Naime, od 5. listopada publici će biti dostupna “Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght”, izložba u sklopu koje će se moći razgledati djela najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća poput Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Balthusa, Pierrea Alechinskyja, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellswortha Kellyja, Barbare Hepworth. Ukupno 25 autora i 64 njihova djela – slike, skulpture, litografije, grafike, crteži te bibliografska djela.

– Zbog objektivnih okolnosti nismo imali previše vremena za pripremu ovog projekta. Nešto manje od godinu dana. Kao što je poznato, ove godine trebali smo imati izložbu Alexandera Caldera. Iako smo dobili posudbe iz gotovo svih muzeja, iz Centra Georges Pompidou nisu mogli posuditi izuzetno važne zatražene skulpture. To naprosto nije bilo moguće jer je francuski Musée Soulages, koji također u ovoj godini ima Calderovu izložbu, zatražio posudbu iz Pompidoua prije nas te je imao prednost. Tada sam odlučila Calderovu izložbu odgoditi na 2020. Tako smo se početkom 2017. našli u noćnoj mori. No, srećom sam prijateljica s direktorom Fundacije Maeght, gospodinom Olivierom Kaeppelinom, koji nam je “uskočio” i tako je zapravo došlo do ove izložbe – govori Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona.

Naime, riječ je o projektu čiji je cilj publici predstaviti ponajbolja djela zbirke fundacije moderne i suvremene umjetnosti smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, blizu Nice. Osnovali su je i financirali supružnici Marguerite i Aimé Maeght, francuski galerist, kolekcionar i izdavač. Avangardno zdanje u kojem je kolekcija izložena djelo je arhitekta Josepa Lluías Serta, a u njegovo nastajanje bili su uključeni i sami umjetnici. Giacometti je oblikovao dvorište, Miró labirint skulptura, Chagall i Tal-Coat mozaične murale, Braque mozaik u bazenu... Kompleks je za javnost otvoren 1964., a godišnje ga posjeti oko 300.000 ljudi.

Poseban naglasak ove zagrebačke izložbe koja izlaže njihova djela je na Braqueu – stiže ih čak 21.
– Oduševljeni smo što nam gotovo pola izložbe čini Braque. Tim više što izložbe Georgesa Braquea nikada nije bilo u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe. Ako moram izabrati djelo koje je zvijezda izložbe, to je svakako slika Braqueov “Atelier VI”. Riječ je o remek-djelu! A stižu nam i američki umjetnici Sam Francis, Paul Jenkins i Ellsworth Kelly čija djela u Hrvatskoj nemamo prilike viđati. Sigurna sam da će oni biti pravo otkriće publici – govori Poklečki Stošić pa nastavlja:

– Sva djela u Hrvatsku stižu u specijaliziranim kamionima za prijevoz umjetnina opremljenim sofisticiranim uređajima kako bi se kontinuirano zadržala ista temperatura tijekom prijevoza, a i alarmnim sustavima u slučaju pokušaja provale. Ukupni troškovnik izložbe je oko dva milijuna kuna – otkriva ravnateljica. Izložba će biti otvorena do 14. siječnja 2018. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije