Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravko Mataković

Svoja stripovska bećarenja sad predajem klincima na akademiji

17.10.2017.
u 09:43

Osim Matakovića,predaju i Dražen Jerabek i Stanislav Marijanović - crtači koji su tim povodom otvorili i Skupnu izložbu "Ilustracija"

U osječkom Muzeju likovne umjetnosti veceras se otvara izložba jednostavnog naziva – Ilustracija. Izlažu trojica istaknutih ilustratora i crtača, Dubravko Mataković, Dražen Jerabek i Stanislav Marijanović. Već je samo to dovoljno da se dođe u osječki muzej, no razlog je više motivacija koja stoji iza postava.

Razgovori s autorima

Riječ je o izložbi u povodu novog diplomskog studija ilustracije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, pa i naziv izložbe glasi “Ilustracija”. – Jedan od kolegija je Grafičko pripovijedanje što je službeni naziv onoga što nazivamo strip, tako da sam i ja zastupljen sa stripovima, imam i nešto ilustracija. To je Ideja Umjetničke akademije, odnosno Stanislava Marijanovića koji predaje ilustraciju i bio je jedan od glavnih i ključnih za pokretanje samoga studija, a izložba je napravljena da bi predstavila profesore i privukla buduće studente. Muzej likovnih umjetnosti najreprezentativnija je ustanova tog tipa u Osijeku pa je logično da izložba bude upravo tamo, a mislim da je i njima zanimljivo imati izložbu s neuobičajenim sadržajem – kaže jedan od najpoznatijih naših strip-crtača, Vinkovčanin Dubravko Mataković. Izložba nije tek postav, osmišljena je kako bi se posjetitelji i kroz razgovor upoznali s njezinim autorima.

– U prizemlju Muzeja izložba je smještena u tri prostorije, u svakoj je predstavljen po jedan autor. Stanislav Marijanović i Dražen Jerabek izlažu ilustracije rađene za knjige i časopise, ja imam strip-table i nešto ilustracija za časopise, odnosno web portale i knjige. Postoji i četvrta prostorija u kojoj će biti projiciran moj animirani film “Cigla” pa se posjetitelji i ondje mogu zadržati tih dvanaestak minuta trajanja filma. Druge, treće i četvrte večeri nakon otvorenja posjetiteljima će biti predstavljen po jedan od nas autora kroz razgovor – govori Mataković dodajući kako je izbor radova prepušten autorima. Svatko je odabrao ono za što misli da će ga najbolje predstaviti.

Koordinatorica izložbe je Valentina Radoš, a kako sam Stanislav Marijanović kaže u tekstu za katalog: “Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas.” Nastavit će kako se silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja trojice autora poklapaju u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom.

Dnevni tisak je prebrz

– Veže nas samo posao na Umjetničkoj akademiji i, naravno, neko stečeno prijateljstvo u zadnjih nekoliko godina iako smo svi diplomirali na Akademiji likovnih umjetnosti, ali u različito vrijeme. Svaki od autora ima svoj unikatni umjetnički stil i način koji je razvio tijekom godina rada. Razlika između nas trojice odmah je uočljiva, ne samo u smislu izbora likovne tehnike već i u likovno-vizualnom smislu. Mi smo likovni umjetnici koji se, kako je napisao Marijanović, bavimo “i” ilustracijom, što znači da svoje umjetničko stečeno znanje i iskustvo prenosimo na ilustraciju i strip, dakle nije nam to jedina umjetnička djelatnost – objašnjava Mataković. Ilustracija i strip ostaju popularni, no i dalje podcijenjeni, ne do kraja prihvaćeni kao legitimna medijska komponenta.

– Novac je svakako jedan od faktora, ali to je u nas uobičajeno. I u drugim djelatnostima poslodavac će gledati kako uštedjeti na onome bez čega misli da može. Dnevni tisak je specifičan, brz, pa vjerujem da je razlog izostajanja ilustracije određeno potrebno vrijeme za njezinu izradu. Srećom, postoje tiskovine koje ne izlaze svakodnevno, prije svega mislim na dječje časopise koji su uvijek bili spremni ugostiti ponajbolje ilustratore. Naravno, tu su i knjige i slikovnice koje krase prekrasni radovi ilustratora – zaključuje Dubravko Mataković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije