Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi lavovi

U 'Ćelavoj Ledi' i Krležini i Ionescovi likovi idu do kraja - ravno u svakodnevni slom živaca

15.04.2015., Zagreb - Predstava Celava Leda - kombinacija Krleze i Ionesca, autorska predstava studenata ADU, klasa Zeljko Vukmirica. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
17.04.2015.
u 12:30

Autorska predstava studenata pod mentorstvom profesora Željka Vukmirice i asistentice Slavice Knežević

Od studentskih predstava ne treba očekivati profesionalno producirani teatar. No, ADU sada ima prostor u Frankopanskoj 22, gdje sve češće predstavlja radove svojih studenata, a to treba gledati. Ne samo kako bi se upoznali mladi glumački lavovi koji tek stasaju već i kao nevjerojatno vrelo svježih ideja.

Upravo takva je i "Ćelava Leda", nesvakidašnji spoj Ionesca i Krleže, "Ćelave pjevačice" i "Lede", autorska predstava studenata koja je nastala pod mentorstvom profesora Željka Vukmirice i njegove asistentice Slavice Knežević. Dobar su posao obavile glumica Sara Stanić i dramaturginja Kristina Kegljen, koje zajedno potpisuju dramaturgiju ove predstave. Vješto su uklopile obje priče i još vještije prošle put od Krležine salonske drame do teatra apsurda.

Sve su likove doveli do ruba, pa ovdje tako vidimo kako bi, primjerice, Krležine junakinje, Melita i Klara, izgledale kao "žene na rubu živčanog sloma" da im je sam Krleža napisao sve ono što su žene iz finih građanskih kuća u njegovo vrijeme morale prešutjeti – u životu, ali i na sceni. Rezultat te teatarske preobrazbe je poprilično neočekivan: te Krležine Melite i Klare zapravo žive danas svuda oko nas.

Ovaj eksperiment, studentski rad po studentskom izboru na studentski način, Akademija je dopustila prvi put, ali upravo na tom putu treba ustrajati. U prvom su planu kreativnost, novo promišljanje teatra, ali i glumačke izvedbe kojima je teško pronaći mane.

Junaci "Ćelave Lede" su: Pavle Vrkljan, Mitja Smiljanić, Dubravka Lelas (na slici u sceni sa samog početka predstave), Sara Stanić, Domagoj Janković i Hrvojka Begović.

>> Nijedna generacija nije imuna čuti što im to Shakespeare ima reći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije