Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena lektira za djecu

Tko je izmislio rock, što znači AC/DC, a tko je 1967. promijenio zvuk gitare?

Rockmark
22.12.2021.
u 10:29

Povijest najboljih – od Elvisa, The Who, Beatlesa i Marleya do Arcade Fire u novoj slikovnici u izdanju Rockmarka.

Prije ozbiljnije glazbene lektire, za klince iz Rockmarka stiže prva literatura za sudar s divovima rocka i popa u vidu slikovnice “Rock Pop – 40 legendarnih glazbenika i bendova”. Autor Hervé Guilleminot odabrao je 40 imena, od rocka i popa do rapa i elektronike, nikako paušalno jer probir je odličan, i ispričao povijest popularne glazbe 20. stoljeća do danas.

Tu su sažete biografije, izbor najvažnijih albuma i pjesama svakog pojedinog benda ili izvođača, ključni datumi, događaji, njihovi slavni koncerti, čak i modni stilovi i društveno-glazbeni utjecaj, a sve zaokruženo otkačenim ilustracijama Jérômea Masija.

Dakle, prava mala enciklopedija za djecu od Elvisa i Beatlesa preko grupe ABBA, Madonne, Wu-Tang Clana pa do Nirvane, Beyoncé i Arcade Fire.

Priča počinje s Kraljem – naravno u pitanju je Elvis Presley za kojeg se tako saznaju one prve važne informacije – da je 1954. godine snimio “That’s All Right, Mama” u malenom studiju u južnoameričkom gradu Memphisu. Taj zvuk, koji je mješavina ritma bluesa (glazba američkih crnaca) i countryja (glazba američkih bijelaca), označava početak rock-revolucije koja ubrzo osvaja i Veliku Britaniju.

Slijede Rolling Stonesi, The Who, tu je i prva prava glazbena zvijezda iz zemalja Trećeg svijeta, Bob Marley – za njega piše kako je simbol reggaea koji je popularizirao za velike mase, propovjednik mira i kralj emancipacije naroda. Praćen svojim Wailersima, dotakao se tema važnih za melodiozan reggae i stvorio veličanstvene tekstove kao što je njegova glazbena oporuka “Redemption Song”.

Ima i zgodnih podataka kao stvorenih za kvizove tipa, ‘znate li što znači ‘AC/DC’?’ – a odgovor je ‘izmjenična struja/istosmjerna struja’. Ili, primjerice, ‘što je Bon Scott radio prije no što je 1974. postao pjevač i frontman AC/DC?’ Bio je njihov vozač. Niz zanimljivosti završava i preglednom vremenskom lentom za svaki ključni moment u karijeri 40 obrađenih bendova i izvođača poput, primjerice, da 1967. albumom “Are You Experienced” Jimi Hendrix Experience započinje revoluciju gitare i njezina zvuka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije