Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Black Keys

Strastvena rekapitulacija zvuka šezdesetih i sedamdesetih

Easy Eye Sound
08.06.2022.
u 11:50

Glazbeni dvojac koji čine Dan Auerbach i Patrick Carney izdao je novi album "Dropout Boogie"

The Black Keys u dvijetisućitima postali su jedno od najuspješnijih novih rock-imena sklonih korijenskom rocku, a dvojac koji ga čini, gitarist Dan Auerbach i bubnjar Patrick Carney, nakon The White Stripesa dokazao je da veliki komercijalni uspjeh mogu postići i formalno “čudne” sviračke postave s minimumom članova. No zato je njihov zvuk bio prilično maksimalizirana i glasna retrospektiva i naklon korijenima rock-glazbe, na koje su se majstorski referirali svojim radom.

Sjećam se kad sam ih gledao uživo 2011. u Amsterdamu pred desetak tisuća ljudi, na prvoj turneji na kojoj su sa sobom za jedan dio poveli basista i klavijaturista. No onaj dio u kojem su na bini bili samo njih dvojica bio mi je draži i ništa nije nedostajalo. Nakon toga stigli su i na zagrebački INmusic 2014. Neočekivanu stanku u snimanju albuma od pet godina priveli su kraju 2019. albumom “Let’s Rock”. Nakon toga pandemija je njih i mnoge druge opet stavila “na pauzu”, ali prošle su godine objavili album blues-obrada “Delta Kream”. Novi album “Dropout Boogie” s vlastitim pjesmama opet je strastvena rekapitulacija zvuka šezdesetih i sedamdesetih, u kojem gitaristički rifovi i potmuli hipnotički ritmovi čine da se Lenny Kravitz čini kao šminkerska pop-varijanta sličnih utjecaja. The Black Keys su klasa za sebe i dobro znaju povezivati mnoge smjernice pa plesni početak albuma sa soul-zvukom u melodičnoj “Wild Child” – prvom singlu na kojem su im autorski asistirali Angelo Petralgia iz Kings of Leon i Greg Certwright iz Reigning Sound – slijedi sjajan plesni psihodelični disco “It Ain’t Over”, u kojem im opet pomaže Cartwright. Hipnotičke melodije i dodaci arhivskih sintesajzera na temeljnu svirku dvojca odličan su uvod u album na kojem se u deset pjesama odmotavaju svi znani ukrasi svirke The Black Keysa.

Boogie i delta-blues pomiješani s marcbolanovskim rifovima (“Your Team Is Looking Good”) dovode i do gostovanja gitarista ZZ Topa Billyja Gibbonsa u “Good Love”, u kojoj se spajaju dvije generacije poklonika masnog gitarističkog zvuka iz sedamdesetih. Soul-balade poput fenomenalne “How Long” jedini su predah u potmuloj svirci koja album završava dojmljivim triptihom pjesama tipičnih za The Black Keys.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije