Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica obuljen koržinek

Štete su ogromne, neka kulturna dobra morat će se evakuirati

Jurica Galoic/PIXSELL
30.12.2020.
u 14:14

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u srijedu da su štete nastale na kulturnim dobrima ogromne te da će se neka od njih morati i evakuirati, istaknuvši da je sada najvažnije da se zbrinu svi ljudi, a nakon toga počet će popisivanje štete i priprema sanacije.

"Još od prekjučer smo u stalnom kontaktu s našim konzervatorima. Ogromne su štete, međutim procijenili smo da treba pričekati dan ili dva dok se zbrinu ljudi", rekla je ministrica uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Istaknula je da će neka kulturna dobra biti potrebno i evakuirati, napomenuvši da će danas u Ministarstvu kulture i medija biti donesena odluka o mogućim evakuacijama.

"Sisački muzej dosta je stradao, a do inventara brojnih crkava bit će jako teško doći", rekla je Obuljen Koržinek.

Prema preliminarnim podacima većini crkava srušio se krov, a onima koje su obnavljane nakon rata srušeni su zvonici, dodala je. Napomenula je da su se dodatne štete dogodile i u Zagrebu te da se na karlovačkom području već počelo popisivati štete. "Međutim u ovom trenutku je najvažnije da se pomogne ljudima, da se prvo zbrinu svi ljudi, a nakon toga ćemo pristupiti i popisivanju šteta i pripremi sanacije", istaknula je.

"Jako je dobro sve dokumentirano jer to je, nažalost, područje koje je jako stradalo u Domovinskom ratu. Sve će se obnoviti samo se ljudski životi me mogu vratiti", rekla je Obuljen Koržinek.

Zahvalivši konzervatorima iz cijele Hrvatske i građevinskim tvrtkama koje se stavljaju na raspolaganje, napomenula je da je dobila i poruku od talijanskog ministra, "koji ima posebnu organizaciju u okviru civilne zaštite za pomoć kulturnoj baštini".

Na pitanje novinara hoće li se obnova financirati i iz europskih fondova, odgovorila je da se se sigurno sve pripremiti kao što se radilo prije devet mjeseci. "Pripremit ćemo prijavu za Fond solidarnosti, a pred nama je općenito razdoblje u kojemu zaista moramo promisliti i kako sve to obnoviti i omogućiti da ljudi nastave živjeti", poručila je ministrica kulture i medija.

Komentara 1

MA
marko303
16:56 30.12.2020.

bit će i dalje muljanja, pa si bude političar mogao prisvojit novce. A sto se tiće pravosuđa i policije nazalost i dalje se bude davala mizerna kazna i ohrabrivalo druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije