Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju Z. Šljivac

Šljivac: Abdicirat ću kad Zvjezdice proslave svoj 30. rođendan

šljivac
arhiva
11.03.2010.
u 15:03

Svečanim koncertom u zagrebačkom HNK 28. ožujka djevojački zbor Zvjezdice proslavit će 25 godina postojanja. Njihov osnivač i ravnatelj Zdravko Šljivac s njima će biti još samo pet godina.

Na obljetničkom koncertu Zvjezdica u povodu 25 godina postojanja nastupit će i prva dama opere u Hrvatskoj – Martina Zadro, koja je također počela u Zvjezdicama. Sa svojom današnjom studenticom, bivšom članicom zbora Tanjom Ruždjak pjevat će solo u Missi apostolici uglednoga bečkog skladatelja Geralda Wirtha. Osnivač i ravnatelj Zvjezdica Zdravko Šljivac ističe poznanstvo s tim glazbenikom, inače generalnim direktorom 510 godina "starih" Bečkih dječaka.

Magija katedrale

– Drago mi je da sam se povezao s kolegom Wirthom, ali i s Bečkim dječacima čiji smo nedavno bili gosti u njihovu dvorcu te održali i zajedničku probu. Program slavljeničkog koncerta bit će presjek našeg rada. Nadam se da će doći i svi autori.

I Ivo Josipović?

On je bio autor prve skladbe “Mame i bake” za harfu i dječji zbor. Napravili smo veliku i lijepu njegovu praizvedbu, djevojačke vede za flautu, klavir, udaraljke i zbor koju sam obećao snimiti. Moramo održati riječ. Očekujem i dolazak Davorina Kempfa, koji je za nas skladao remek-djelo u svjetskim okvirima “Četiri godišnja doba”. Ovaj put izvodit ćemo njegovu Ave Mariju, koja me nepovratno svrstala u red njegovih poklonika. Pokroviteljica koncerta je premijerka Jadranka Kosor koja je svojevremeno na šibenskom Dječjem festivalu prisustvovala na meni najljepšem našem koncertu. Magija koju sam tada osjetio daje smisao zašto se uopće ovime bavimo i to je razlog što grebemo po nebu, visoko, najviše, ne bismo li je opet doživjeli.

Još jedan ciklus

Da vam je netko prije 25 godina spomenuo mogućnost takvog uspjeha zbora, biste li mu vjerovali?

Ni tada, a ni danas nisam razmišljao što će se dogoditi. Imao sam tek jasnu želju i ostvarivalo se ono čemu sam težio: dajmo najviše od sebe! Naš rad bih mogao podijeliti na uspjehe zbora, snimljene materijale i pojedinačni uspjeh naših pjevačica u ozbiljnoj i pop glazbi.

Koje je značenje Zvjezdica danas? Koje je njihovo mjesto u svijetu glazbe?

Da smo priznati u umjetničkim krugovima, potvrđuje to suradnja sa svim najeminentnijim ansamblima i orkestrima u državi, i to upravo na najznačajnijim projektima. Debussyjev Nocturnes, primjerice, i danas se izvodi u Beču, ali bez trećeg stavka “Sirene”. Rijetki zborovi to izvode. Vjerujem da će se to na Akademiji i raznim glazbenim školama dugo koristiti. Missa apostolica imala je dvije neuspjele praizvedbe; u Nizozemskoj i u Beču, jer nije bilo zbora koji to može pjevati. Mi smo je zajedno sa Zagrebačkim solistima praizveli prije dvije godine.

Što nakon koncerta? Gdje vidite Zvjezdice u sljedećih 25 godina?

Što se mene tiče, sumnjam da će ih biti. Zbor sam počeo raditi sa 30 godina, a kada zbor napuni 30. rođendan, imam namjeru abdicirati. Dakle, odradit ću još jedan ciklus od pet godina jer mislim da je istim tempom nemoguće raditi i zadržati ovu razinu.

Kome ćete ostaviti zbor?

Ne znam. Jako bih volio da nađemo nekoga tko to može nastaviti na ovakvoj razini. Iskreno mu želim da prođe 30 puta manje muke nego ja.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Karla
16:54 11.03.2010.

Šljivac je legenda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije