Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna posudba

Školske knjižnice za sada su izvan sustava javne posudbe

ministrica kulture andrea zlatar violić
borna filić/pixsell
17.01.2013.
u 14:36

Ministarstvo kulture namijenilo je dva milijuna kuna za tzv. pravo javne posudbe. Sada se čeka Pravilnik o raspodjeli novaca autorima za posuđene knjige.

 

Sastanak u Društvu hrvatskih književnika na kojem je trebalo biti riječi o Pravilniku za raspodjelu dva milijuna kuna namijenjenih za posudbu knjiga u knjižnicama, nije održan zbog vremenskih uvjeta. Iz Ministarstva kulture ističu da će Pravilnik o raspodjeli novca za pisce, prevoditelje i ilustratore donijeti strukovna udruga koji ovlašćuje Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV-a), a to je Društvo hrvatskih književnika. Podatke o broju posudbi prikuplja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, koja vodi evidenciju o izdanjima na hrvatskom jeziku, dakle i podatke o stranim autorima koji se prevode na hrvatski jezik, pa će i oni biti dio javne posudbe.

U Ministarstvu kulture ističu da će, prema dogovoru temeljenom na prijedlogu radne skupine Hrvatskog knjižničnog vijeća NSK, prikupljati podatke iz županijskih matičnih knjižnica, dok prikupljanje podataka iz školskih knjižnica zasad nije predviđeno, što ne znači da neće biti u budućnosti. No, o tome ne odlučuje Ministarstvo kulture, nego ovlaštena strukovna udruga. Ministarstvo kulture je potvrdilo da surađuje s DHK-om, međutim, nadzor nad izradom pravilnika je u nadležnosti DZIV-a. Postupak isplate naknada može započeti čim se donesu i prihvate svi zakonom propisani dokumenti i kada nadležna strukovna udruga obavi izračun naknada temeljem prikupljenih podataka o posudbi. Ministarstvo je ovu godinu proglasilo testnom godinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije