Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci HAVC-a

Sjajna godina za hrvatski film, gledanost u kinima raste

Diedra
08.02.2023.
u 10:36

U protekloj je godini hrvatske filmove u kinima pogledalo 220. 776 ljudi, a i 2023. je odlično započela s animiranim filmom "Cvrčak i mravica" koji je u kino privukao 41.628 gledatelja.

Hrvatska je audiovizualna proizvodnja u 2022. ostvarila izvanredan rezultat, izvijestili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra. U domaćim je kinima tako premijerno prikazano 25 hrvatskih filmova, među kojima je 17 dugometražnih igranih i osam dokumentarnih, a posebno su zasjala debitantska ostvarenja.

Raste i broj gledatelja hrvatskog filma te ga je u kinima gledalo ukupno 220.776 ljudi, što je 2022. godinu učinilo četvrtom po redu najboljom godinom otkad postoji HAVC.

Najgledanija je bila komedija “Marginalci” Ljubomira Kerekeša s 46.333 gledatelja, a na drugom i trećem mjestu dva su fantastična dječja filma u manjinskoj koprodukciji, “Kapa Slobodana Maksimovića” i “Ljeto kada sam naučila letjeti” s čak 37.084 i 33.643 gledatelja. Nešto manje imala je ratna drama “Šesti autobus” Eduarda Galića, 30.682 gledatelja, a peto mjesto s ipak osjetno manje, 18.052 gledatelja, ostvarila je komedija “Nosila je rubac črleni”.

Na listi top deset najgledanijih hrvatskih filmova našli su se još i potresno “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića, “Baci se na pod” Nine Violić, “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca”, “Divljaci” Darija Lonjaka te “Illyricvm” Simona Bogojevića Naratha.
Od osam dokumentarnih filmova, koje je pogledalo 3849 gledatelja, kao najpopularniji ističu se “Tvornice radnicima”, “Veće od traume” i “Mlungu – bijeli kralj”.

A prema najnovijim je podacima 2023. godina izvrsno počela s prvim hrvatskim 3D animiranim filmom “Cvrčak i mravica” Luke Rukavine, inspiriranim slavnom Ezopovom basnom. On je do sada u kina privukao fantastičnih 41.628 gledatelja, a gledat će ga se i u kinima u Bosni i Hercegovini te Poljskoj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije