Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi netflix hit

Serijal kratkih filmova najvećih svjetskih zvijezda snimljen je u karanteni

Netflix
05.07.2020.
u 12:37

"Homemade" serija kratkih filmova snimljenih kod kuće uključuje zvijezde Kirsten Stewart, Anu Lily Amirpour, Petera Sarsgaarda...

I dok filmaši diljem svijeta zbrajaju svoje gubitke i novac bačen u vjetar tijekom mjeseci karantene, to što su komercijalni projekti pali u vodu ne znači da su oni kreativni posustali. Jedno od najvećih takvih iznenađenja ove, recimo to blago, izazovne godine jest i novi Netflixov serijal “Homemade”. Na jednom mjestu okupio je čak sedamnaest međunarodno priznatih filmaša iz svih krajeva svijeta, koje mediji časte nazivima poput “filmski Avengersi”. Među njima su sjajni Talijan Paolo Sorrentino i Čileanac Pablo Larrain, iranska redateljica Ana Lily Amirpour, francuski Ladj Ly, ali i redatelji početnici poput glumica Maggie Gyllenhaal i Kristen Stewart.

Kreatori nisu imali zadane teme – jedini Netflixov uvjet bio je da svaki film mora biti napravljen u skladu s važećim protupandemijskim mjerama u mjestu u kojem je snimljen. I tako smo dobili iznimno zanimljiv skup filmova u trajanju od četiri do jedanaest minuta – snimljeni su velikom većinom unutar stanova i kuća, često kamerom pametnog telefona, ali ponekad i visokoprofesionalnom opremom pa i dronovima. Međutim, serviran nam je tako i kvalitetom vrlo neujednačen niz filmova koje na okupu drži jedino zajednička karantenska premisa i koji u tom formatu funkcioniraju više kao neka stilska vježba. No s obzirom na to da je to možda bio i cilj, ne trebamo se na to pretjerano žaliti. Savršeno je to opisao Pablo Larrain, jedan od idejnih začetnika projekta: “To je kao da radite gozbu, ali smijete kuhati samo sa sastojcima koje već imate u frižideru. Morate biti zaista kreativni.” I neki su zaista zasjali u tom principu “snađi se, druže”, još jednom potvrđujući svoju veličinu i kreativnu moć čak i u najtežim okolnostima.

Tu moramo istaknuti Sorrentinov zaigrani kratkiš s figuricama pape Franje i kraljice Elizabete u glavnim ulogama, u kojem vođe zapadnog svijeta izvode nestašluke zatočeni u “Vatikanu” (redateljevoj veličanstvenoj rimskoj rezidenciji), kupaju se goli u sudoperu i svađaju hoće li radije gledati “Two Popes” ili “The Crown”. I znanstvenofantastični debi Maggie Gyllenhaal “Penelope” u kojem glavnu ulogu ima njen muž Peter Sarsgaard doista je fantastičan. Za taj film smješten u distopijskoj bliskoj budućnosti u kojoj virus mutira do te mjere da iskrivljuje svemir, vrijeme i prostor, ne bismo ni trepnuli kada bi bio prikazan na nekom svjetskom festivalu.

Iskazao se i Antonio Campos neobičnim kratkim hororcem koji je nastao kao produkt grupe prijatelja-filmaša i njihove djece koji su zajedno izdržavali karantenu, a snimljen je mobitelom. Sve u svemu, “Homemade” svakako vrijedi pogledati. Njegova kratka forma savršena je i za jedan kvalitetni “binge” u komadu, ali i kao lagani predah usred dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije