Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI NASTUPA

Pussy Riot u Zagrebu: Putin uopće nije toliko omiljen koliko ima jaku propagandu

Zagreb: Umjetnički kolektiv iz Rusije Pussy Riot održao konferenciju za medije
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/9
02.12.2018.
u 17:12

Očekujte neočekivano – poručili su članovi Pussy Riota u povodu sutrašnjega glazbeno- performansnog spektakla „Riot Days“ koji započinje u 19.30 u kinu Tuškanac. Zbog velikoga interesa posjetitelja nastupit će na istom mjestu i u 22.30, a sve u sklopu 16. Human Rights filmskoga festivala. Zapravo, zagrebački će nastupi biti prvi i jedini nastupi u povijesti punkersko-buntovno-aktivističke skupine u kojima će se ispreplesti nova i stara postava Pussy Riota zbog čega članovi skupine nastup nazivaju i svjetskom premijerom. Osim toga, posjetitelji će, u sklopu nastupa, moći uživati u dokumentarcu kojim će se prikazati život kontroverzne skupine.

Između manifesta i bajke

Svjetsku su pažnju zaplijenili kada su tri „Riotice“ uletjele u moskovsku Crkvu Krista Kralja 2012. godine i svojom „punk molitvom“ molile Djevicu Mariju „da otjera Putina“. Regresivni i konzervativni državni sustav osudio je aktivistice na robiju, a takva odluka, koja je zgrozila Zapad, samo im je dala dodatnu popularnost i više sljedbenika. Svoje iskustvo tijekom procesa suđenja, ali i služenja kazne u riječi je pretvorila članica Maria (Masha) Alyokhina zbog čega je i nastala knjiga „Riot Days“. Ona je, pak, postala performans koji iz nastupa u nastup evoluira, a koji je dosad obišao veći dio Srednje Europe, pa i Australiju, i to nekoliko puta.

Zagreb: Umjetnički kolektiv iz Rusije Pussy Riot održao konferenciju za medije
1/9

– Knjiga je nešto između manifesta i bajke. Jer, govorim u njoj kako sloboda ne postoji ako se ne borimo svaki dan za nju, a sve je to, naravno uz doprinos svakoga tko sudjeluje u istoimenom nastupu, predstavljeno i u performansu – rekla je Masha Alyokhina. Iako je „Riot Days“ Alyokhinina osobna ispovijest, novi se nastup uvijek osvježi aktualnostima iz Rusije kako bi baš svaki put pokazali važnost borbe protiv zatvorskoga sustava u kojem su svi koji ne misle jednako kao država – mučeni i kažnjeni.

– Naš performans ima snažnu i strogu strukturu, ali improvizacija nam je zaštitni znak tako da sve do samoga nastupa zapravo i ne možemo reći što će i kako će biti. Jednostavno, iznenađenje! – poručila je Sasha, jedna od članica.

Više od aktivističkoga pokreta

Performans je priča o nezavidnoj političkoj situaciji u Rusiji zbog koje, govore „Riotice“, u zatvoru završavaju ljudi zbog komentara na Facebooku i satiričnih „memeova“, a kamoli zbog javnih nevirtualnih nastupa.

– Putin uopće nije toliko popularan i omiljen koliko se možda predstavlja na Zapadu. Ono u čemu je jak je propaganda zbog koje su građanima isprani mozgovi, a protiv koje se mi svakim nastupom borimo – rekla je Alyokhina. Unatoč strogim kaznama koje su im nakon gotovo svakoga istupa postale uobičajene, uspjeli su pokrenuti svojevrsnu buntovno buđenje svojih sunarodnjaka.

– Iako je punk po prirodi rebelski, sretni smo što se javlja sve više glazbenika iz posve nepovezanih žanrova poput elektronike, hip-hopa ili rocka koji su počeli pisati političke tekstove. Iako i oni zbog toga prolaze kroz torturu koju im priređuje država, ne odustaju, a upravo zbog toga postoji nada da će se nešto promijeniti – govori Alyokhina.

Osim toga, Pussy Riot, poručuju članovi, nije samo politički aktivizam.

– Mi smo veliki pokret i otvoreni smo svim ljudima diljem svijeta koji se bore protiv društvene nepravde. Sve ovo što se događa u Rusiji i što se dogodilo meni, može se dogoditi bilo gdje i bilo kome. Stoga je bitno znati kako svatko na svijetu može biti Pussy Riot – rekla je Alyokhina dodajući kako borba za slobodu i ljudska prava ne smije biti omeđena geopolitičkim granicama ili nacijama jer je riječ o internacionalnoj borbi u koju se svi trebaju uključiti.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
17:26 02.12.2018.

Pusa Riot nije također omiljen koliko te cure misle...

LO
lojtra2
17:27 02.12.2018.

To nama ne treba. Puna podrška Ruskoj državi u borbi protiv huligana koji se penju po oltarima. Takvih i ovdje imamo previše.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
17:25 02.12.2018.

šta rade za 100 kuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije