Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Propao prvi koncert s distancom - publika nije smjela pjevati, izvođač nezadovoljan

U Londonskom Clapham Grandu održan je eksperimentalni koncert za fizičkom distancom.
31. srpnja 2020. u 12:41 1 komentara 527 prikaza
Foto: Facebook

U Londonskom Clapham Grandu u utorak se održao prvi eksperimentalni, fizički distancirani koncert. Nastupao je folk-rocker Frank Turner, a u dvorani koja inače može primiti 1250 ljudi, bilo ih je samo 200. 

210. obljetnica Chopinovog rođenja Tijelo glazbenog genija pokopano je u Parizu, ali srce čuva se u Poljskoj

- Ovo ne može biti budućnost glazbe, ne može biti budućnost koncertnih dvorana. Ovim koncertom nismo zaradili dovoljno ni da pokrijemo operativne troškove dvorane, čak i bez honorara izvođača koji je pristao nastupiti besplatno - rekao je menadžer Clapham Granda Ally Wolf. 

Frank Turner, kojem je ovo bila prva gaža u više od četiri mjeseca, iskustvo je opisao kao iznimno neobično. 

- Ally me nazvao da mi objasni pravila i restrikcije nužne da bi se koncert održao. Među njima, uz manji broj publike, mjerenje temperature i slično, postojalo je i pravilo da publika ne smije pjevati. To me zateklo i skoro sam otkazao koncert. Sudjelovanje publike u mojoj izvedbi je razlog zbog kojeg radim to što radim i stremim k onom momentu kada se sruši barijera između mene kao izvođača i publike. A to sada nije bilo moguće. Razumijem da je razlog tome raspršivanje aerosola tijekom pjevanja, a zbog toga sam i ja morao biti tri metra udaljen od ruba pozornice, ali to je svejedno bilo teško za prihvatiti - rekao je Turner. 

Lordan Zafranović Filmom "Djeca Kozare" borim se protiv revizionizma. U moj posao neće se petljati nikakva ideologija.

Wolf je dodao da iako je Turnerova izvedba bila sjajna i bilo je lijepo napokon vidjeti ljude u dvorani, ali ne želim se pretjerano veseliti, jer ovo nije održiv način rada. Unatoč tome što je samo 20% kapaciteta dvorane bilo popunjeno, kako bi se ispoštovale sve regulacije, morali su zaposliti dvostruko više ljudi nego što je uobičajeno, a Frank Turner uopće nije bio plaćen.

Gotovo svi koncerti u Velikoj Britaniji otkazani su još od ožujka, a sve su turneje i festivali također odgođeni. Ovaj je koncert bio jedan od eksperimentalnih pokušaja da se utvrdi na koji način se glazbena industrija može ponovno pokrenuti kada mjere popuste. 

Bejrut
PRELIMINARNI REZULTATI ISTRAGE
Ekskluzivno otkrivamo što je uzrok eksplozije u Libanonu: Riječ je o ljudskoj greški
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
  • neboiznadzagreba2:

    Neviđeni eksperimenti nad ljudskom rasom, mokri snovi svih sociopata, potonuće zdravog razuma...