Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Tijelo glazbenog genija pokopano je u Parizu, ali srce čuva se u Poljskoj

Ove godine svijet slavi 210. godišnjicu rođenja jednog od najvećih svjetskih pijanista i skladatelja romantizma, Frédérica Chopina.
31. srpnja 2020. u 12:09 1 komentara 155 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ove godine svijet slavi 210. godišnjicu rođenja jednog od najvećih svjetskih pijanista i skladatelja romantizma, Frédérica Chopina, pa je i u Zagrebu u Dežmanovoj ulici osvanuo mural Borisa Barea njemu u čast.

Lordan Zafranović Filmom "Djeca Kozare" borim se protiv revizionizma. U moj posao neće se petljati nikakva ideologija.

Veza sa George Sand

Rođen je 1. ožujka 1810. u Poljskoj, nedaleko od Varšave. Njegov otac Nicolas, po rođenju Francuz, svirao je flautu i violinu, dok je majka Justyna bila pijanistica. Frédéric je s nepunih šest godina i sam počeo učiti klavir te je ubrzo bilo jasno da je čudo od djeteta, a uspoređivali su ga i s Mozartom. Sa sedam godina već nastupa po salonima i sklada prve skladbe. Obrazovanje nastavlja na Varšavskom konzervatoriju, stječe reputaciju genija te mu Poljska postaje premalena i 1829. seli se u Beč. Kao student održava koncerte po čitavoj Europi, da bi se na koncu skrasio u Parizu. Prijateljevao je s Franzom Lisztom, Hectorom Berliozom i Felixom Mendelssohnom, a kada postaje privatni učitelj klavira djeci prestižne obitelji Rothschild, otvaraju mu se sva vrata glazbenog svijeta. Imao je i živahan privatni život, dostojan mladog boema u Parizu 19. st., a jednom se i zaručio. No njegova najveća ljubav, Amantine Dupin, u život mu je ušetala 1836. Poznatija pod spisateljskim pseudonimom George Sand, na prvu mu se nije svidjela.

“Ova Sand je tako neprivlačna. Je li ona stvarno žena?”, navodno se upitao Chopin prije početka strastvene ljubavne afere.

eksplozija murala Gradovi u pandemiji su postali galerije, ulična umjetnost cvjeta, ali probleme im rade navijači

Sa Sand i njezinom djecom živio je na Mallorci, no kada se razbolio, vratili su se na kopno u Francusku. Nakon što mu je dijagnosticirana tuberkuloza, par idućih sedam godina provodi idilično u francuskom Nohantu, a Chopin tada sklada neka od 74 remek-djela svojeg opusa koja su zauvijek promijenila klavirsku glazbu. Tuberkuloza ga je na mahove toliko morila da se danima nije mogao ni pomaknuti.

Mlad je umro od tuberkuloze

velika aukcija Za 3 milijuna možete kupiti Elvisovu gitaru, a za nešto manje i akt Kanye Westa

Sand ga je, nezadovoljna ulogom njegovateljice, nazivala svojim “trećim djetetom” i “ljubljenim malim truplom”. Kap koja je prelila čašu bila je njezina knjiga “Lucrezia Floriani” iz 1846. u kojoj je Sand aludirala na njihov odnos na veoma negativan način. Bijesan, Chopin ju je ostavio – više se nikada nisu vidjeli. Posljednji javni nastup održao je u Londonu 1848., nakon čega se vratio u Pariz gdje je godinu poslije i umro. Pokopan je na slavnom pariškom groblju Père Lachaise. A njegovo srce, prema njegovoj posljednjoj želji, Chopinova je sestra prokrijumčarila u staklenci alkohola u Poljsku, gdje se i danas nalazi u crkvi Svetog Križa u Varšavi.

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu