Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA EDICIJA

Pravi hit: Povratak Bednjančevih povijesnih stripova na kioske

'zrinskiomot_nnn_kul_180613'
''
18.06.2013.
u 21:40

HRVATSKA BAŠTINA: Kvalitetom ne zaostajemo za stranim izdanjima stripa

Nova Večernjakova edicija \"Hrvatska povijest u stripu\" izazvala je golemo zanimanje čitatelja, oduševljenih što za samo osam kuna mogu kupiti u Hrvatskoj još neobjavljene romane Ivice Bednjanca, u kojima je taj neprežaljeni autor obradio neke od najvećih trenutaka u povijesti ovih prostora.

Na našu akciju objavljivanja pomalo zaboravljenih temelja hrvatske povijesti stripa reagirali su i naši ugledni kulturni djelatnici.

– Bednjančeve povijesne stripove čitao sam još kao klinac u šezdesetima, u ediciji koja se zvala \"Nikad robom\". Mislim da je sjajno što ste ih vratili na kioske po pristupačnoj cijeni. Dok su stripovi bili jeftina roba tiskana na roto-papiru, imali su milijunske naklade. Kad su se počeli mistificirati i tiskati u tvrdo ukoričenim izdanjima koja koštaju po 20 eura, naklade su dramatično pale. Naravno, lijepo je imati i luksuzno izdanje omiljenog stripa, ali on prije svega mora ostati dostupan svakom čitatelju – rekao nam je naš ugledni stripaš s međunarodnom karijerom Igor Kordej. Slična je mišljenja i Mladen Novaković iz udruge Strip forum.

– Naprosto sam oduševljen što se strip, i to naš domaći, ponovno vratio na kioske. Njegovo je prirodno mjesto uz novine, uz koje se kao umjetnost i razvijao tijekom povijesti. Sve druge izdavačke aktivnosti usmjerene su samo na kolekcionare, a jedini način da odgojimo neke nove generacije ljubitelja i autora stripa jest da im budu lako dostupni, bez obzira na to žive li u velikom ili malom gradu te koliko novca imaju njihovi roditelji – rekao nam je Novaković izrazivši nadu da će naš primjer oživljavanja likovne baštine slijediti i druge tiskovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije