Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Sonia Velton "Kupina i divlja ruža"

Potka je ovdje priča o ženi koja se usuđuje tkati svilu, a osnova istinska emancipacija

Foto: Arhiva Mozaik knjiga
02.09.2020.
u 15:00

Svila i danas čuva svoju magičnu moć. U vremenima umjetnih materijala, kada je ono što stavljamo na svoje tijelo zapravo tek kemijska formula, u dobu kada je moda toliko potrošna da je majica koju donesemo iz trgovine zastarjela i prije nego što je spremimo u ormar, svila čuva dio svojih tajni. Od opasnog i pustolovnog puta svile i načina na koji je stoljećima stizala u europske krajeve pa sve do onog čarobnog osjeta koji doživimo kada rukom prijeđemo preko prave svile, onog gotovo senzualnog uzbuđenja kada neki komad rublja od prave svile obavije naše tijelo.

A roman “Kupina i divlja ruža” Sonie Velton (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Aleksandra Barlović, 119,90 kuna) priča je o tome kako nastaje svila, o tkalcima te čudesne tkanine. Sonia Velton (a ovo je roman prvijenac jedne pravnice) napisala je uzbudljiv povijesni roman.

Godina je1768., a s jednog tavana dopiru zvuci rada na tkalačkom stanu. U kući bogatog tkalca svile, koji više ne tka sam, već kupuje i prodaje svilu, jedan njegov najamni radnik izrađuje svilu za koju se nada da će biti njegova ulaznica u svijet majstora, u bolji život. Istodobno žena bogataša nagovori ga da izradi svilu po njenom dizajnu... Naravno, u potki je i ljubavna priča, baš kao što ta ista žena iz blata javne kuće spasi mladu djevojku koja će joj postati sluškinja, a koju će također začarati jedan drugi tkalac svile. Dijelovi ove uzbudljive priče utemeljeni su u stvarnosti, jer godina koju autorica uzima za svoje polazište godina je u kojoj je djelovala prva žena koja se usudila i uspjela probiti u taj čvrsto zatvoren muški svijet svile i čije se svilene tkanine (ono što je sačuvano, naravno) i danas čuvaju u najpoznatijem britanskom muzeju (Victoria & Albert); stoga je ovo i roman o stvarnoj emancipaciji žena.

Priča o tome koliko je ženama bilo teško biti kreativnima, uopće pomisliti na rad i na to da imaju pravo slijediti neke svoje snove, svojim rukama i mozgom napraviti nešto za što se vjerovalo da su samo muškarci sposobni.

Provjerite kako se malo toga istinski promijenilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije