Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Po jedna operna, baletna i dramska premijera na Splitskom ljetu

Po jedna operna, baletna i dramska premijera bit će izvedene na 57. Splitskom ljetu. Festival je dobio manje novca, ali najavljuje se bogat i raznolik program.
17. svibnja 2011. u 13:47 0 komentara 3 prikaza
scena iz gogoljevog revizora
Foto: arhiv vl

Unatoč zakašnjenju od nekoliko tjedana, Festivalsko vijeće Splitskog ljeta prihvatilo je program 57. festivala u kojem se našlo novca za premijeru Poncchiellijeve “La Gioconde” te Teodorakisova “Grka Zorbe”. Iako je novi ravnatelj Splitskog ljeta Nikša Bareza htio operu vratiti na Peristil, nije išlo.

– Imao sam ambiciju vratiti se na Peristil. To nije moguće jer je obnova Peristila polagana, skele se ne mogu skinuti i moram pronaći nova rješenja, što ne znači i nove prostore. Lani smo imali Verdijeva “Otella”. To je sjajno obavljeno, ali nije prošlo adekvatno jer ozvučenje nije bilo na visini izvedbe – rekao nam je još u ožujku Bareza, koji je dobio i angažman kao gostujući šef dirigent Opere u Ciudad de Mexicu. A na upit kakva je suradnja s v.d. intendantom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Duškom Mucalom, Bareza je bio kratak.

– Dobra. Imamo novi pravilnik koji je predložilo Ministarstvo kulture i koji su potpisale sve strane – rekao je u ožujku Bareza. On će dirigirati opernom premijerom na Peristilu (režiju potpisuje Ozren Prohić), kao što će dirigirati i opernim gala koncertom. Nova ravnateljica dramskog programa Senka Bulić odlučila se za premijeru Euripidove “Hekube” u režiji Felixa Alexe te predstavu-performans “Satis sunt mihi pauci” u režiji Jean-Michella Bruyerea. Reprizno se izvodi i lanjska uspješnica “Smij i suze starog Splita” Ivana Kovačića u režiji Gorana Golovka, koji je za režiju dobio nagradu Judita. Tu je i gostovanje Gogoljeva “Revizora” Dubrovačkih ljetnih igara i ZeKaeMa u režiji Jerneja Lorencija. Ravnateljica baletnog dijela programa Almira Osmanović izabrala je Teodorakisov balet koji će koreografirati I. Herzog. Novca je manje nego lani. Ministarstvo kulture za festival daje 1,6, Grad 1,3, a županija 400.000 kuna.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.