Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija
25.05.2023.
u 11:01

U petak 26. svibnja s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert u sklopu svog Plavog ciklusa.

Dobrotvorni koncert u suradnji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, Hrvatske glazbene mladeži i Zagrebačke filharmonije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba na svom programu donosi nam spektakularne skladbe.

Programom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije maestro Dawid Runtz, uz pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te soliste: sopranistice Marte Hut, mezzosopranistice Martine Menegoni, tenora Roka Radovana, bas baritonista Benjamina Šurana te pijanista Hakan Ali Tokera.

Slušatelji će imati priliku čuti Senede bin gűn, turska tradicionalna Şekipa Ayhan Özişika / ar. Hakana A. Tokera te 9. simfoniju u d-molu Ludwiga van Beethovena.

Beethovenova posljednja dovršena simfonija bit će i posljednji koncert u sklopu Plavog ciklusa s kojim zaključujemo ovu koncertnu sezonu.

Deveta nije samo Beethovenova posljednja dovršena simfonija u opusu koji i bez nje zaprima veličanstvene razmjere, niti je samo vrhunac svega što je Beethoven do toga trenutka napravio u simfonijskoj glazbi. Uvođenjem pjeva u posljednjem stavku majstor iz Bonna svjesno je pomaknuo granice simfonijske vrste tamo gdje to nitko drugi do toga trenutka nije mogao niti slutiti. Veličanstveno simfonijsko ostvarenje ne samo da je bilo dotad neviđeno po opsegu, već je postalo znamenito upravo po svome posljednjem stavku, koji kao nikad dotad u jednoj simfoniji uključuje i zbor i vokalne soliste u izvedbi stihova koje je Beethoven odabrao iz Schillerove pjesme Radosti, prema vlastitoj volji kombinirajući njihov raspored, a dodajući i vlastite stihove.

Prije koncerta u petak, s početkom u 19:00 sati na predkoncertnom razgovoru ugledni gosti razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Plavom ciklusu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije