Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performansi

Performans u čast Toma Gotovca godinu poslije umjetnikove smrti

delimar
arhiv Delimar
27.06.2011.
u 20:11

Kako nismo mogli preuzeti odgovornost da se brinemo za umjetničku ostavštinu koju nam je Antonio Gotovac Lauer za života ponudio, odlučili smo se za veći projekt njemu u čast

– Veliki projekt za Toma koji smo počeli u Zagrebu na datum rođenja Tomislava Gotovca, 9. veljače 2011., završavamo u Zagrebu na Trgu bana Jelačića u četvrtak 30. lipnja točno u podne. Svojim završnim performansom poklapamo se s danom njegova pokopa koji je bio 30. lipnja prije godinu dana. Najnoviji performans bit će izveden po uzoru na njegovu akciju “Točno u podne“ koju je Tom napravio u Zagrebu 2003. godine, a naslovom se referirao na filmski megahit i jedan od najpopularnijih vesterna – tumači performerica Vlasta Delimar najnoviju zagrebačku akciju koju će izvesti u suradnji s Milanom Božićem.

Kupanje u Manduševcu

Vlasta Delimar navodi kako će Božić i ona biti odjeveni u crna odijela, zbog toga što je i Tom volio crno. Prošetat će se Trgom bana Jelačića, uz glasnu glazbenu pratnju “Zlih bubnjara”. Nakon šetnje po pješačkoj zoni Trga, zaustavit će se ispred fontane Manduševac i baciti se u vodu fontane. Kao i kod Gotovca/Lauera, glavni gradski trg prepun je simbolike, a i njihov prvi performans poslije Tomove smrti bio je na zapadnoj strani Trga kad su uz gradski sat izveli performans “Tome, volimo te”. Sada slijedi akcija s kupanjem na suprotnoj strani.

– Kako nismo mogli preuzeti odgovornost da se brinemo za umjetničku ostavštinu koju nam je Antonio Gotovac Lauer za života ponudio, odlučili smo se nakon njegove smrti na jedan veći projekt pod naslovom Apsolutni umjetnik (Sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer koji ima intenciju da se njegov život i rad valorizira kroz prizmu drugog umjetnika.

Nastavak u Europi

Cilj je izvođenje performansa u više gradova Hrvatske u kojima je Gotovac djelovao (Zagreb, Rijeka, Koprivnica, Split i Dubrovnik). Nakon akcija u Hrvatskoj nastaviti ćemo u Veneciji, Londonu i Parizu. To su gradovi u kojima smo zajedno s njime planirali naše zajedničke akcije. Ovaj kompleksan projekt sjećanje je na autora koji je imao veliki utjecaj na likovno-performersku scenu. Sve materijale objavit ćemo u obliku knjige i filma – kaže V. Delimar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije