Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Paul McCartney objavit će nikad objavljenu snimku Beatlesa

17.11.2008.
u 12:33

Paul McCartney odlučio je razveseliti obožavatelje Beatlesa i objaviti snimku koja je stekla mitski status nakon što je izvedena samo jednom. Četrnaestminutna improvizacija nazvana "Carnival of Light" snimljena je 1967. godine, a nije objavljena zato što je legendarna četvorka mislila da je pretjerano drukčija, odnosno eksperimentalna.

Snimka se sastoji od niza vriskova i psihodeličnih efekata, a navodno je nevjerojatno daleko od melodičnih balada koje su proslavile Paula McCartneyja. No, McCartney je izjavio da želi da publika to sama prosudi.

U razgovoru za BBC Radio 4 McCartney je potvrdio da snimka postoji, a kaže da se njemu sviđa jer su to "slobodni Beatlesi koji su malo skrenuli s puta". Četrdeset godina stara snimka dosad je bila svojevrsni "sveti gral" za istinske kolekcionare uradaka grupe Beatles.

McCartney tvrdi da će snimka pokazati da su Beatlesi bili avangardniji nego što se za njih misli. Nekoliko obožavatelja koji su nazočili jednom jedinom izvođenju uratka na londonskom festivalu 1967. kažu da se sastoji od zvukova nalik grgljanju vode i Lennonovih vriskova pomiješanih s crkvenim orguljama i iskrivljenih zvukova gitare.

- Bili smo u studiju svaki dan. Jednom prilikom rekao sam dečkima da sam dobio zadatak napraviti nešto i zamolio ih da mi pomognu to napraviti u 10 minuta. Rekao sam im da hodaju po studiju i lupaju o sve što stignu, vrište, sviraju instrumente. Napomenuo sam da ne mora biti smisleno, već slobodno - izjavio je McCartney.

On je, naime, dobio zadatak napraviti snimku za festival elektroničke glazbe u kazalištu Roundhouse u sjevernom Londonu, na kojem je njegov prijatelj Barry Miles bio jedan od organizatora. Mnogi gosti na festivalu Million Volt Light and Sound Rave nisu imali pojma da slušaju novi uradak Beatlesa.

Objavljivanjem snimke "Carnival of Light" McCartney želi dokazati da je oduvijek bio avangardan što se glazbe tiče. Preostala tri člana Beatlesa smatrali su snimku tek neobičnim iskorakom. No, za objavu McCartney još uvijek treba blagoslov Ringa Starra, Yoko Ono i Olivije, udovice Georgea Harrisona. (NaM)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije