Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arheološki muzej

Otvara se Soba mumija za 100 godina otkrića Tutankamonove grobnice

Patrik Macek/PIXSELL
21.01.2022.
u 12:47

U Noći muzeja koja će se održati 28. siječnja, Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je niz uzbudljivih događanja.

Zagrepčani su odavno naučili: kada u zimskoj noći vide dugi red ljudi koji vijuga Zrinjevcom, nema mjesta za paniku. To je samo Noć muzeja i posjetitelji, obavezno u pratnji najmlađih, koji koriste priliku kako bi vidjeli – egipatske mumije. Ove godine u Noći muzeja, koja se održava u petak 28. siječnja, pandemiji unatoč, nova uzbuđenja stižu iz Arheološkog muzeja.

On se, naime, u 2022. godini, pridružuje brojnim svjetskim institucijama u obilježavanju stote obljetnice otkrića Tutankamonove grobnice te za publiku organizira najrazličitije sadržaje, od predavanja preko radionica, do tjedna Tutankamona, sve tu i uz prigodni digitalni sadržaj – Virtualni stari Egipat. Sve počinje u Noći muzeja otvaranjem sobe Mumija.

Iz Arheološkog muzeja objašnjavaju kako Mumije – Virtualni stari Egipat pokazuju mumije iz njihova stalnog postava, kao što su "gospodarica kuće" Šepenun iz ptolomejskog razdoblja (332. – 30. pr. Kr.) ili Kaipamau, Amonovu pjevačicu, i to virtualno, što znači da su publici prvi put dostupni i oku skriveni slojevi mumija. Ova virtualna izložba otkriva i postupak mumifikacije, ali i odgovara na intrigantno pitanje: je li moguće otkriti uzrok smrti iz mumificiranih ostataka. Prije razvoja suvremenih tehnologija mumije su se odmotavale kako bi ih se istražilo, ali danas imamo mogućnost skeniranja. Mumije iz Arheološkog muzeja skenirao je RTG, CT i MR aparatima radiolog dr. sc. Mislav Čavka iz Kliničke bolnice Dubrava, što je publici predstavljeno, prije deset godina, na velikoj izložbi "Mumije – znanost i mit", a sada je ponovno dostupno u virtualnom obliku.

Intrigantno je i to što u Virtualnom starom Egiptu posjetitelji sami biraju teme koje ih najviše zanimaju, a koja soba će biti otvorena, odlučuje publika glasanjem na Facebooku. Prva otvorena soba Virtualnog starog Egipta posvećena je skarabejima, a u veljači će posjetitelji birati između ušabti figurica i kanopskih vaza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije