Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje

Novi rječnik ima 35.000 riječi, dvostruko više od drugih

hrvatski pravopis
Foto: ''
17.12.2013.
u 10:07

Jezično pismen mora biti svaki građanin, rekao je ministar Jovanović o novom pravopisu Instituta za jezik i jezikoslovlje

Čovjek sam koji čita sve što mi dođe pod ruku. Kada vidim tekst koji je potpuno nepismen on za mene nema vjerodostojnost koju ima onaj tekst koji je napisan po svim pravopisnim pravilima. Ovo je veliki dan za hrvatski jezik. Usudio bih se reći da je Hrvatski pravopis knjiga koja zaslužuje sve nagrade koje jedna knjiga može zaslužiti. Ona je veliki doprinos jačanju jezične pismenosti u Hrvatskoj, a jezična pismenost je jedna od kompetencija koju svaki građanin Hrvatske mora imati.

Čestitam Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je pokazao kako treba donositi neke odluke u Hrvatskoj. Politika ima javni interes. Politika je ovom pravopisu dala okvir, a sliku su naslikali stručnjaci i znanstvenici, a slika je remek-djelo – rekao je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović nakon predstavljanja tiskanog Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Muzeju Mimara. Ravnatelj Instituta Željko Jozić pohvalio se da je pravopis bio najprodavanija knjiga na Interliberu, ali i na pulskom sajmu knjiga, te da rječnik pravopisa ima čak 35.000 riječi, dvostruko više od drugih pravopisa.

Recenzent pravopisa prof. dr. Ivan Zoričić ocijenio je da je ovaj pravopis stručno utemeljen te da vodi računa o korisnicima, i to tako da nije odbacivao različitosti, nego ih je samo različito normirao.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije