Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žar ptica

'Festival 15 godina odgaja buduću kazališnu publiku'

čarobni mjehurići
Foto: Arhiva Žar ptica
1/2
18.03.2015.
u 14:00

Gostujuće predstave stižu iz Češke, Irana, Italije, Izraela i Slovenije. Od 15 odabranih deset je domaćih kazališnih predstava

– Festival sam zamislila kako bih djeci koja u Zagrebu provode proljetne školske praznike omogućila da besplatno pogledaju najbolje predstave – domaće i strane. Sada, kada smo stigli do petnaestog izdanja festivala, jasno je da je on uspio u svojoj namjeri: jureći s jedne na drugu, pa na treću predstavu, djeca ne propuštaju ovaj nesvakidašnji kazališni doživljaj, koji će sigurno pamtiti cijeli život. Tako će ta djeca kad odrastu postati izvrsna kazališna publika – kaže glumica Marija Sekelez, ravnateljica kazališta Žar ptica, koja će zbog ozljede kuka, koja ju je natjerala na strogo mirovanje, prvi put propustiti omiljenu dječju zabavu, i to baš, slavljeničko, petnaesto izdanje Naj, naj, naj festivala.

Ovogodišnja festivalske izbornica, Mira Muhoberac, dramaturginja i teatrologinja, odgledala je više od 84 prijavljene predstave i odabrala 15-10 domaćih i 5 inozemnih, a gosti u Zagreb stižu iz Češke, Irana, Italije, Izraela i Slovenije, na festival koji se održava od 27. ožujka do 1. travnja, kada će se najboljima u 10 kategorija dodijeliti nagradu Zlatna Žar ptica. Lutkovno gledališče iz Ljubljane na festivalu se predstavlja predstavom "Emil i detektivi" Ericha Kästnera, dok Crni teatar Jiříja Srneca iz Praga dolazi s "Antologijom", čarolijom utemeljenoj na igri sjena i figura. Cantieri teatrali Koreja iz Italije oduševit će malu publiku svojom predstavom "Plastični vrt", a "Čarobni mjehurići" Yael Bat Enosh Theatera iz Izraela donosi pravu kazališnu senzaciju jer je cijela predstava satkana od "mjehurića od sapunice", pričajući o vječnoj igri.

Čaroliju egzotičnog svijeta moći će osjetiti publika gledajući predstavu "Tajna dvorca Kalat" Khonya theater company iz Irana. Od domaćih dječjih predstava treba izdvojiti uspješnicu Žar ptice "Waitapu", prema romanu Jože Horvata u režiji Saše Broz, neverbalnu predstavu Male scene "Zašto baš ja?", Trešnjinu "Pepeljugu", a tu je i prilika da u Zagrebu vidimo "Srce na sceni – musical", Slavka Sobina koji je ostvario sa Zborom i dramskom skupinom Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce iz Splita.

>> Ludorije Antuntuna u kazalištu Žar ptica

>> Čaroban svijet iz kojeg se teško vratiti u stvarnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije