Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čileanski pjesnik

Na tribini Susret svjetova Tomica Bajsić govori o Robertu Bolañu

Tomica Bajsić
arhiva VL
10.01.2011.
u 10:26

Bolaño je jednom zapisao: „... knjižnica je metafora za ljudska bića ili za ono što je dobro u ljudskim bićima, isto kako i koncentracijski logori mogu biti metafora za ono što je u ljudima zlo“

Robert Bolaño govorio je da je puno važnije čitati nego pisati, a knjižnice su bile njegova sveta mjesta. Zapisao je: „... knjižnica je metafora za ljudska bića ili za ono što je dobro u ljudskim bićima, isto kako i koncentracijski logori mogu biti metafora za ono što je u ljudima zlo.“

O fenomenu čileanskog pjesnika i prozaika Roberta Bolaña, autora romana "Divlji detektivi", "2666" i niza drugih uspješnica koje su ga posthumno ustoličile na mjesto najutjecajnijeg pisca Latinske Amerike, o njegovu životu u Čileu, Meksiku i u Španjolskoj, o "realističnoj magiji" protiv "magijskog realizma" i o pjesničkim korijenima njegovih djela govorit će pjesnik i prevoditelj Tomica Bajsić.

Tema je to tribine "Susret svjetova" koju organizira Hrvatsko-hispansko društvo, a koja će se održati u utorak, 11. siječnja, u 18 sati u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića. Voditelj tribine je prof. dr. sc. Zdenko Volner.

Komentara 4

Avatar Dina
Dina
15:08 12.01.2011.

Chile nazivaju zemljom pjesnika, ali za divno cudo i usprkos svojoj nacionalnoj pripadnosti, Bolaño je vise pisac nego pjesnik, nadam se da nekome nece pasti na pamet traziti realismo magico u njegovoj prozi...

OB
-obrisani-
16:11 23.01.2011.

Dina ~ a gdje si? Administratoru se bas ne dopada kada pisem na spanskom... moram se pridrzavati pravila ~ izgleda, a u krajnoj liniji... ovo je hrvatski forum :-) Javi se ponekad (rekao sam, pises lijepo), inace ces zaboraviti svoj (maternji) jezik... kao ja :-)

Avatar Dina
Dina
22:49 29.01.2011.

Hvala na brizi. Ovdje su poceli ljetni praznici, pa se ne mogu probiti do kompijutora. Zelim ti ugodan vikend, compañero!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije