Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Na predstavljanju knjige Gorana Gerovca tražilo se mjesto više

U svijetu pisanja na hrvatskoj suvremenoj spisateljskoj sceni Goran Gerovac je, rečeno jednim od tipičnih "geroizama", suverenist
01. listopada 2018. u 23:00 4 komentara 619 prikaza
predstavljanje knjige Gorana Gerovca
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića sinoć se tražilo mjesto više na predstavljanju nove knjige Gorana Gerovca "Nikad robom".

neonacisti Goran Gerovac Nikad nemojte zaboraviti istinu da se Europa od nacizma i fašizma nije oslobodila sama

Svi vjerni čitatelji koji jedva čekaju subote kako bi u Večernjakovu tjedniku "Obzor" pročitali novu kolumnu oštroperoga autora sada više ne trebaju posezati u ropitarnicu svoga pamćenja kako bi se prisjetili nekih od, za državu i licemjerno društvo katkad itekako nemilosrdnih kolumni jer su one sada, u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. i ukoričene.

U društvu Tenžere, Mandića, Šenoe i Matoša

Na predstavljanju su, osim autora, govorili i glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina, urednik knjige Josip Antić, glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić, Mirko Galić te glavni urednik Expressa Alen Galović. Na promociji je bio i Zvonimir Boban koji je, kako kaže autor, dao značajan obol ovoj knjizi.

EU Goran Gerovac Europa je najujedinjenija bila za nacizma; u konsenzusu oružja i kolaboracije, a na poligonu straha

- Izuzetno mi je drago, ne samo što je knjiga izašla, nego i način na koji je izašla. Iza knjige stoji tim sjajnih ljudi, počevši od Milana Trenca koji je knjizi dao vizualni identitet, preko Drage Glamuzine kao glavnoga urednika, Dražena Klarića i Zvone Bobana kao autora predgovora i pogovora, Mirka Galića koji mi je katkada bio i ručna u cijelom procesu - govori Gerovac.

Kao jednom od crvenih niti svakoga od predstavljača pokazalo se isticanje Gerovčeve polivalentnosti kao autora. Jednako dobar, elokventan, kritičan, neovisan i urednik, i novinar, i kolumnist, i književnik. U svijetu pisanja na hrvatskoj suvremenoj spisateljskoj sceni Goran Gerovac je, rečeno jednim od tipičnih "geroizama", suverenist.

- "Nikad robom" kolumne su u rinfuzi. Nadrasle su situacije i osobe koje su bile povod pisanja i mogu se i trebaju se čitati poopćeno. Glavni likovi u kolumnama nisu imaginarni, kao što smo to mogli čitati u romanima "Razbijeni" te "Sjever je mjesto tame". Ovdje je riječ o antijunacima koji imaju stvarna imena, a "Nikad robom" s pravom se može nazvati knjigom koja određuje naše živote - rekao je Drago Glamuzina te dodao kako je upravo to razlog zašto je Goran Gerovac trenutačno jedan od najvažnijih hrvatskih autora.

Goran Gerovac Anonimci koji komentiraju na webu nekad su iste takve anonimke slali miliciji i Udbi

- Autor secira družavu dokazujući da to nije država koju smo očekivali. Piše o naciji koja je toliko zaljubljena u sebe da ne vidi svoje probleme. Goran Gerovac se svojim perom i svojom glavom uklapa u tradiciju pisaca poput Veselka Tenžere, Igora Mandića, pa i starijih Šenoe i Matoša – rekao je Mirko Galić.

Ovo je knjiga za svu našu djecu

Predstavljači su se složili i kako je posebitost Gerovčeva kolumnističkoga pisanja u tome što autor velik prostor daje, ne samo velikim temama s velikim imenima, nego su glavni likovi njegovih kolumni upravo obični ljudi koji se, samom činjenicom da se svako jutro bude i započinju svoju borbu, trude i pokušavaju biti nikad robom. Tako jedan dio kolumni posvećuje čak i životinjama koje brani od ljudskoga totalitarizma. Jednostavno, u svakom segmentu života sloboda kao način življenja glavni je autorov pokretač.

Jadranka Brčić, Marina Škrabalo, Jacqueline Bat i Lana Bobić, teologinje i aktivistice Goran Gerovac Zdravo Jacqueline, Lana, Marina i Jadranka mudrosti pune, dođi kraljevstvo TBF-a, budi volja vaša

-Konstantno promicanje slobode u društvu koje ima tešku povijest trajna je poveznica između Večernjega lista i Gorana Gerovca – rekao je Dražen Klarić. A upravo činjenica da je, kako sam autor kaže, namjera tekstova ostaviti trag, ali i promicati nerobovanje nikome i ničemu može se reći da je, parafrazirano, „Nikad robom“ knjiga za nas, knjiga za svu našu djecu.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • stric7:

    ...evo epidemije tifusa....

  • onako_ovlaš:

    nije slučajno da knjigu uređuje glamuzina kojega su nekoć "ovlašteni"izdavači i mediji proglasili velikim pjesnikom,kasnije se uvidjelo kako je posrijedi "ovlaštena" prevara,branko maleš je uzeo mjeru i vratio stvar u pubertetsku dimenziju,isti kalup danas primjenjuju na gerovca,veliko ime,referencija,šenoa,matoš,tenžera,,,,,

  • goran2hr:

    Matoš?!?! Matoša u Hrvatskoj cenzuriraju, a ne Gerovca.