Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad robom

Na predstavljanju knjige Gorana Gerovca tražilo se mjesto više

predstavljanje knjige Gorana Gerovca
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/11
01.10.2018.
u 23:00

U svijetu pisanja na hrvatskoj suvremenoj spisateljskoj sceni Goran Gerovac je, rečeno jednim od tipičnih "geroizama", suverenist

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića sinoć se tražilo mjesto više na predstavljanju nove knjige Gorana Gerovca "Nikad robom".

Svi vjerni čitatelji koji jedva čekaju subote kako bi u Večernjakovu tjedniku "Obzor" pročitali novu kolumnu oštroperoga autora sada više ne trebaju posezati u ropitarnicu svoga pamćenja kako bi se prisjetili nekih od, za državu i licemjerno društvo katkad itekako nemilosrdnih kolumni jer su one sada, u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. i ukoričene.

U društvu Tenžere, Mandića, Šenoe i Matoša

Na predstavljanju su, osim autora, govorili i glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina, urednik knjige Josip Antić, glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić, Mirko Galić te glavni urednik Expressa Alen Galović. Na promociji je bio i Zvonimir Boban koji je, kako kaže autor, dao značajan obol ovoj knjizi.

- Izuzetno mi je drago, ne samo što je knjiga izašla, nego i način na koji je izašla. Iza knjige stoji tim sjajnih ljudi, počevši od Milana Trenca koji je knjizi dao vizualni identitet, preko Drage Glamuzine kao glavnoga urednika, Dražena Klarića i Zvone Bobana kao autora predgovora i pogovora, Mirka Galića koji mi je katkada bio i ručna u cijelom procesu - govori Gerovac.

Kao jednom od crvenih niti svakoga od predstavljača pokazalo se isticanje Gerovčeve polivalentnosti kao autora. Jednako dobar, elokventan, kritičan, neovisan i urednik, i novinar, i kolumnist, i književnik. U svijetu pisanja na hrvatskoj suvremenoj spisateljskoj sceni Goran Gerovac je, rečeno jednim od tipičnih "geroizama", suverenist.

- "Nikad robom" kolumne su u rinfuzi. Nadrasle su situacije i osobe koje su bile povod pisanja i mogu se i trebaju se čitati poopćeno. Glavni likovi u kolumnama nisu imaginarni, kao što smo to mogli čitati u romanima "Razbijeni" te "Sjever je mjesto tame". Ovdje je riječ o antijunacima koji imaju stvarna imena, a "Nikad robom" s pravom se može nazvati knjigom koja određuje naše živote - rekao je Drago Glamuzina te dodao kako je upravo to razlog zašto je Goran Gerovac trenutačno jedan od najvažnijih hrvatskih autora.

- Autor secira družavu dokazujući da to nije država koju smo očekivali. Piše o naciji koja je toliko zaljubljena u sebe da ne vidi svoje probleme. Goran Gerovac se svojim perom i svojom glavom uklapa u tradiciju pisaca poput Veselka Tenžere, Igora Mandića, pa i starijih Šenoe i Matoša – rekao je Mirko Galić.

Ovo je knjiga za svu našu djecu

Predstavljači su se složili i kako je posebitost Gerovčeva kolumnističkoga pisanja u tome što autor velik prostor daje, ne samo velikim temama s velikim imenima, nego su glavni likovi njegovih kolumni upravo obični ljudi koji se, samom činjenicom da se svako jutro bude i započinju svoju borbu, trude i pokušavaju biti nikad robom. Tako jedan dio kolumni posvećuje čak i životinjama koje brani od ljudskoga totalitarizma. Jednostavno, u svakom segmentu života sloboda kao način življenja glavni je autorov pokretač.

-Konstantno promicanje slobode u društvu koje ima tešku povijest trajna je poveznica između Večernjega lista i Gorana Gerovca – rekao je Dražen Klarić. A upravo činjenica da je, kako sam autor kaže, namjera tekstova ostaviti trag, ali i promicati nerobovanje nikome i ničemu može se reći da je, parafrazirano, „Nikad robom“ knjiga za nas, knjiga za svu našu djecu.

Komentara 4

ST
stric5
00:10 02.10.2018.

...evo epidemije tifusa....

OO
onako_ovlaš
01:47 02.10.2018.

nije slučajno da knjigu uređuje glamuzina kojega su nekoć "ovlašteni"izdavači i mediji proglasili velikim pjesnikom,kasnije se uvidjelo kako je posrijedi "ovlaštena" prevara,branko maleš je uzeo mjeru i vratio stvar u pubertetsku dimenziju,isti kalup danas primjenjuju na gerovca,veliko ime,referencija,šenoa,matoš,tenžera,,,,,

GO
goran2hr
17:36 02.10.2018.

Matoš?!?! Matoša u Hrvatskoj cenzuriraju, a ne Gerovca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije