Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK

Kralj komedija u Osijeku režira “Hotel slobodan promet”

Hotel Slobodan promet
Pixsell
10.04.2013.
u 15:47

Redatelju Sulejmanu Kupusoviću ovo je prva suradnja s osječkim ansamblom. Predstava je lokalizirana, smještena u Osijek i odvija se – sada

Tipična pariška “fina” obitelj preslikana je u hrvatske, odnosno osječke prilike. Za kazališne daske osječkog HNK prilagodio ju je, kako su ga prozvali na prostorima bivše Jugoslavije, kralj komedija, redatelj Sulejman Kupusović. Kroz tri čina, “Hotel slobodan promet” Georgesa Feydeau od 12. travnja do suza će nasmijavati osječku kazališnu publiku.

– Sto puta je teže napraviti ovakvu predstavu dovedenu do savršenstva negoli Bog zna kakvu dramu ili tragediju. To govorim kao redatelj jer doći do situacije da glumci sve lako izvode krvav je posao – opisuje Kupusović.

Prva suradnja

Ovo je njegova prva suradnja s osječkim ansamblom koji ga je, priznaje, iznenadio.

– Glumci su beskrajno podatni, ugodno su osvježenje, vjerovali su u mene i ja u njih – kaže on.

Iako Feydeau slovi za kralja vodvilja čije se radnje smještaju u 17. i 18. stoljeće, u Osijeku je riječ o nekim drugim relacijama.

– Odmah sam se dogovorio da ćemo predstavu lokalizirati, da se događa u Osijeku i sada, u vrijeme licemjerja jer je to vrijeme uvijek postojalo. Ljudima su uvijek puna usta časne hrvatske obitelji, ali ovdje postoji jedna licemjerna, ironična osnova komedije, da ti glavni krivci za licemjerje ne budu kažnjeni, ali ih publika prepozna, prepozna ih i između sebe: “A-ha, to je ta gospođa koja se predstavlja za damu, a u stvari švrlja okolo” – kaže Kupusović.

Nikoga ne može izdvojiti jer, ističe, svi glumci zaslužuju da ih se nabroji. Od Aleksandra Bogdanovića, Ivane Soldo Čabraje, preko Vladimira Tintora, Jelene Perčin, do Miroslava Čabraje, Katarine Baban, Aljoše Čepla, Anite Schmidt, Marija Rade te Duška Modrinića, Antonije Pintarić i Ivane Gudelj.

Spontana atmosfera

– Zapravo nema glavnih i nezanimljivih uloga pa je užitak igrati ove scene. Atmosfera je spontana. Dugo se nije dogodilo da neka predstava daje toliko slobode i glumačke improvizacije. Probe su zabavne i nadam se da će se to prenijeti na publiku – sažeo je Vladimir Tintor koji je utjelovio Đuku Karića, građevinskog inspektora.

Njegovu čemernu ženu Mandu (Jelena Perčin) na preljub nagovara tajkun, muškarčina, graditelj i papučar Šime Lozica (Aleksandar Bogdanović).

– Predstava je zabavna, uživamo je raditi. Osječka ekipa mi se svidjela. Prihvatili su me otvoreno i srdačno – priznaje Jelena Perčin koja je Zagreb zamijenila Osijekom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije