Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijete emigracije

Knjigom “Moj mačak Jugoslavija” Pajtim Statovci osvaja američke čitatelje

Foto: Screenshot
1/2
05.05.2017.
u 20:22

Njegov debitantski roman New York Times nedavno je opisao kao “čudo svjetovima daleko od svega što biste ove godine mogli pročitati”

Posljednjih tjedana brojni američki mediji raspisali su se o prijevodu knjige “Moj mačak Jugoslavija” debitanta Pajtima Statovcija, originalno objavljenoj 2014. godine u Finskoj. Ispričana iz perspektive mladog kosovskog homoseksualca, djeteta muslimanske majke koja je sredinom osamdesetih udana za muškarca kojeg je jedva poznavala, priča se evidentno naslanja na biografske elemente pisca rođenog na Kosovu 1990. godine, koji se baš kao i njegov literarni junak u najranijoj dobi s obitelji doselio u Finsku.

U trenutku objavljivanja svojeg prvog romana, koji New York Times danas opisuje kao “čudo svjetovima daleko od svega što biste ove godine mogli pročitati”, Statovci je imao samo 24 godine.

U knjizi koja opisuje višestruko marginaliziranog mladića važnu ulogu ima antropomorfni lik mačka koji govori, s kojim se Bekim susreće u jednom gay klubu, nakon čega zajedno kreću u potragu za njegovim kosovskim korijenima. Nakon što je knjiga “Moj mačak Jugoslavija” osvojila prvo finsku, a potom i međunarodnu publiku, te dobila i nekoliko strukovnih priznanja, nedavno objavljenim drugim romanom, koji se također bavi nasljeđem ex-jugoslavenske emigracije, Statovci je krajem prošle godine osvojio finsku nagradu Toisinkoinen.

Očekivati je da će i novu knjigu ovog (još uvijek) studenta kupiti američki nakladnici. 

Komentara 2

BA
barbaizamerike
21:46 05.05.2017.

Recite istinu I napisite da osvaja citatelje slicno njemu a vecinu naroda takve knjige be zanimaju

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
22:40 05.05.2017.

tocno svjetovima daleko i jos dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije