Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodana za 195 milijuna

Jedina Warholova "Marilyn" koja je preživjela pucnjavu prestigla i Picassa

John Angelillo/NEWSCOM
11.05.2022.
u 08:58

Legendarni Warholov portret prodan je u samo četiri minute za rekordan iznos

Jedno od najslavnijih djela pop-art umjetnika Andyja Warhola, portret glumice Marilyn Monroe, prodano je na aukciji za rekordnih 195 milijuna dolara. Sliku naziva “Shot Sage Blue Marilyn” nastalu u tehnici svilotiska Warhol je izradio u sklopu serije portreta 1964., dvije godine nakon glumičine smrti, prema promotivnoj fotografiji iz filma “Niagara”.

Aukcija kuće Christie’s u New Yorku trajala je tek četiri minute, a novi sretni vlasnik slike koji će je uz naknade platiti čak 195 milijuna dolara je, izvijestili su svjetski mediji, Larry Gagosian, američki galerist i trgovac umjetninama. Ta je cifra učinila Warholovu “Marilyn” najskupljim umjetničkim djelom 20. stoljeća, nakon što je godinama tu titulu držala Picassova “Les Femmes d’Alger (Version O)”, prodana za pukih 179,4 milijuna dolara. Warhol je tako s trona svrgnuo i Basquiata, koji je do sada bio najskuplji američki autor u povijesti. Slika je do sada bila u vlasništvu švicarskih kolekcionara Thomasa i Doris Ammann, a sav će novac od prodaje biti proslijeđen njihovoj humanitarnoj organizaciji.

A samo ime slike “Shot Sage Blue Marilyn” ili u slobodnom prijevodu “Ustrijeljena Marilyn u plavoj boji kadulje”, referira se na incident kada je performerica Dorothy Podber u njegovu newyorškom studiju “The Factory” ispalila metak iz pištolja koji je prošao ravno kroz čelo Marilyn Monroe prikazane na četiri portreta. Prema priči Podber je, inače prijateljica Warholova fotografa, umjetnika pitala za dopuštenje da to učini, no dogodio se jezični nesporazum, budući da na engleskom “shoot” može značiti i ustrijeliti i fotografirati. Warhol je, misleći da njegova kolegica slike želi fotografirati, pristao, na što je ona navukla rukavice, iz torbice izvadila pištolj i propucala naslagane portrete. Jedini iz te serije koji je ostao čitav jest upravo “Shot Sage Blue Marilyn”, no i ostali su oštećeni portreti tijekom godina prodani za vrtoglave iznose. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije