Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Janko Matko – pisac koji je znao osvojiti čitatelje

Janko Matko
Mondo
PR
Autor
PR članak
20.04.2016.
u 09:52

„Izgubljeni biser“, „Bartol Budimgradski“, „Majka“ i „Plač šume“ samo su neki od romana pučkog pisca Janka Matka, pisca koji se svrstava uz bok Marije Jurić Zagorke.

Često posežemo za romanima stranih autora, a ni sami nismo svjesni bogatstva koje se nalazi na našim prostorima. Ako ste zaljubljenici u povijest prožetu ljubavnim pričama i likovima sa osebujnom osobnošću – vrijeme je da upoznate Janka Matka. Pučka vam je književnost nadohvat ruke, a oduševljeni čitatelji, rado će vam preporučiti upravo njegove romane.

Od urara do jednog od najčitanijih autora

Nekad vrlo cijenjeni urar, draguljar i optičar, a danas jedan od pisaca najčitanijih romana. Janko Matko pisao je pučke romane temeljene na nacionalnoj povijesti kroz pitke i zanimljive ljubavne, ali i socijalne zaplete.

Pišući o stvarnim ljudima, svakodnevnim, ali dramatičnim događajima, Matko je dopirao do čitatelja svih staleža pa i do seljaka koji su mogli slijediti njegove jednostavne riječi. Radeći kao urar i draguljar, susretao se s pripadnicima visokog staleža odakle je i crpio nadahnuće za svoje priče.

Jedna od njih je istinita priča koja je izazvala skandal baš zbog svoje dotadašnje tajnosti. Riječ je o Jaskanskom grofu Erdodyju koji se zaljubio u prelijepu seljanku iz čega je proistekao Matkov roman „Žrtva“.

Slava dolazi kasnije

Usprkos velikoj čitalačkoj naklonosti, Matko nije naišao na pretjerane ovacije kritike. Iako kritiziran za trivijalizaciju povijesnog romana, neki ga, opravdano, svrstavaju uz bok pisaca kao što je Marija Jurić Zagorka. Njegovih dvadesetak romana i dalje je aktualno i čitano.

„Pokajnik“, „Tužim“, „Dragulji i strasti“ samo su neki od naslova iz kolekcije ovog pučkog pisca. Dok je istinom i pravdom završavao svoje romane u životu se također borio za njih. Pomagao je siromasima, udomio i othranio siročad, borio se s vlašću, bio osuđen, ali njegova popularnost je i dalje bila na vrhu.

Iako brojimo skoro 40 godina od njegova odlaska, životna djela Janka Matka i dalje osvajaju čitalačku publiku, a vrijeme je da osvoje i vas.

Želite prijaviti greške?