Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera

'Ideja o fair internetskom poslovanju još nigdje u svijetu nije u primjeni'

Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.06.2015.
u 09:30

U priopćenju HT-a stoji da im je žao što su kolateralna žrtva nerazriješenih odnosa između izvođača i diskografa

Nakon najave Hrvatske glazbene udruge da će preko HUZIP-a podići tužbu protiv Hrvatskog telekoma i streaming kanala Deezer, svoju su stranu iznijeli i diskografi, protiv kojih je ova tužba primarno i usmjerena.

– Povijest ovoga traje već osam godina. Od pojave ringtonova i ostalih digitalnih oblika glazbe postoji tendencija da članovi HUZIP-a, uglavnom studijski glazbenici, dobiju svoj dio kolača. Problem je u tome što diskografi imaju ugovor s "glavnim" izvođačima, a ne studijskim glazbenicima. Oni za određeni posao dobiju jednokratni honorar i, bude li pjesma hit, imaju dio od emitiranja u airplayju – kaže Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa i predsjednik Hrvatske udruge diskografa.

– U svijetu ne postoji nijedan slučaj gdje kolektivna organizacija prikuplja prava za izvođače, već je svjetska praksa da izvođači svoja prava reguliraju s diskografom koji zatim sklapa ugovore sa streaming servisima – kaže direktor diskografske kuće Menart Branko Komljenović i dodaje:

– Diskografi imaju regulirana prava individualnim ugovorima s glavnim izvođačem/izvođačima koji su potpisom ugovora jamčili da imaju regulirana prava sa studijskim glazbenicima te su u većini slučajeva za potpis ugovora dobili avans od diskografa. Potpisom ugovora za Menart, kamo su digitalna prava i prenesena, doveli su nas u zabludu, jer kako sada HUZIP maše tim istim pravima?

Babogredac napominje da krovna međunarodna udruga diskografa IFPI za ovakve slučajeve razmatra mogućnost odvajanja dva-tri posto, a da Hrvatska razmišlja čak o pet posto.

– To je ideja u okviru tzv. fair internet poslovanja, ali ona još nigdje u svijetu nije u primjeni i o njoj se razmatra kao o socijalnoj mjeri zbog onih studijskih glazbenika koji su u nezavidnom materijalnom položaju. No, mi smo za to da se o toj temi razgovara, a ne da se ratuje. I svakako da se ne ratuje preko kanala Deezer, koji je velika promocija za naše glazbenike – zaključuje Babogredac. U priopćenju HT-a stoji da im je "žao što su kolateralna žrtva nerazriješenih odnosa između izvođača i diskografa, što su i predstavnici izvođača i potvrdili".

Foto: Alcatel

>> Glazbenici tuže HT i Deezer: A naš dio?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije