Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Građani ljutiti: Koncerti se neće održati, a organizatori ne vraćaju novac!

Udruge HDU i ZAPRAF proveli su anketu o utjecaju koronakrize na glazbenu industriju te kao najveću poteškoću ističu zabranu koncerata i evenata. Jedan od festivala koji je odgođen za iduću godinu je i popularni INmusic koji je razljutio posjetitelje objavom da neće osigurati povrat novca za ulaznice.
12. svibnja 2020. u 15:49 2 komentara 550 prikaza
Atmosfera INMusic Festivala
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) proveli su anketu o utjecaju koronakrize na glazbenu industriju prema kojoj 64 posto njihovih članova očekuje najmanje 50 posto manje prihode do kraja godine, a kao najveću poteškoću ističu zabranu koncerata i evenata. 

bryan adams Bijesni pjevač u rasističkom ispadu: 'Pohlepni gadovi, jedači šišmiša, hvala vam'

U nedavno upućenom dopisu Ministarstvu kulture, HDU i ZAPRAF zatražili su što skorije popuštanje restriktivnih mjera na održavanje događaja s manjim brojem posjetitelja te žurno donošenje zakona o elektroničkim medijima i o autorskim i srodnim pravima. Prema rezultatima ankete, preko 50 posto njihovih članova bavi se organizacijom koncerata koji su otkazivani zbog koronakrize, a prema njihovim procjenama oporavak tog sektora trajat će minimalno dvije godine. 

 

Kao jedan od većih problema ističe se povrat ulaznica za koncerte i evente, koji se aktualizirao najavom festivala INmusic da neće vraćati ulaznice za ovogodišnje izdanje, jer ga ne smatraju otkazanim nego odgođenim. To je pokrenulo ogromnu lavinu nezadovoljstva na društvenim mrežama koju festival još nije adekvatno adresirao.

U službenom priopćenju organizatora stoji da se "jubilarno 15. izdanje INmusic festivala odgađa zbog djelovanja više sile - pandemije koronavirusa koja je onemogućila održavanje velikih javnih okupljanja diljem svijeta". No, razlog zbog kojeg brojni nezadovoljni kupci ulaznica smatraju da u ovom slučaju zaista nije riječ o odgodi, već o otkazivanju je što INmusic ne može jamčiti da će line-up izvođača iduće godine biti isti onome koji je najavljen za ovu godinu. 

"Ne bi bilo sporno da su oni rekli da će osigurati isti line up iduće godine te bi s te strane onda bilo u redu jer govorimo o odgađanju festivala ne o otkazu" i "Po toj logici i avio kompanije bi, recimo, mogle djelovati. Let je otkazan, ali nije, nego je odgođen pa ti nude si istom kartom termin leta sljedeće godine" glase neki od komentara na Facebooku. Organizatore INmusica neki optužuju i za brisanje komentara koji ih kritiziraju s društvenih mreža. 

Iz INmusica na upite o line-upu za iduću godinu odgovaraju izjavom da su u intenzivnoj komunikaciji sa svim objavljenim i neobjavljenim izvođačima koji su svi izrazili želju da se njihovi planirani nastupi realiziraju u sklopu novih datuma održavanja u 2021. godini te mole sve za strpljenje i razumijevanje. 

Zlatko i Joyce Baloković Filmski život hrvatskog violinista: sa suprugom je oplovio svijet, družio se s papom, Teslom, Titom...

- Slažemo se s prijedlogom koji je nedavno odaslao odbor za evente udruge Glas poduzetnika, u kojem se predlaže da se povrat regulira i kroz sustav vaučera koji bi se mogli iskoristiti u roku godine dana od datuma odgođenog događaja za isti ili drugi događaj istog organizatora - kažu u HDU i ZAPRAF-u, iako su upravo takve ideje razjarile građane koji pokušavaju dobiti povrat novca za kupljene ulaznice.

U sektoru glazbe i izvedbene umjetnosti zaposleno je više od 4100 osoba, što čini gotovo 10 posto ukupne zaposlenosti sektora kreativnih i kulturnih industrija. Prema studiji koju je 2015. proveo Ekonomski institut u Zagrebu, bruto dodana vrijednost podsektora glazbe, izvedbene umjetnosti i umjetnosti iznosila je 743,5 milijuna kuna. 

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • bambi:

    takve treba zatvoriti, zabraniti i sve što su ikada zaradili im oduzeti, zašto? zato jer se oni upravo tako ponašaju, ne žele isporučiti ugovorenu uslugu a žele zadržati novac.

  • Avatar MaryLY98
    MaryLY98:

    w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b