Naslovnica Kultura Film

Film o čovjeku koji je u zatvor poslao nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna

‘Od Mossada do Eichmanna’ Sedlarov film o agentu Mossada Rafiju Eitanu danas premijerno u Zagrebu
08. svibnja 2019. u 12:48 2 komentara 201 prikaza
Foto: Privatni album

U povodu 71. obljetnice države Izrael, danas će se u 20 sati u MM dvorani zagrebačkog Studentskog centra održati hrvatska premijera dokumentarnog filma “Od Mossada do Eichmanna”, priča o Rafi Eitanu, u režiji Jakova Sedlara. Film, snimljen na engleskom jeziku, imao je izraelsku i svjetsku premijeru 2. studenoga 2018. u Cinematheque u Tel Avivu, najvažnijem mjestu izraelskoga filma. Premijeri je nazočilo 450 ljudi među kojima i niz uglednika iz kulturnog i političkog života.

– Film su vidjeli i Gila Almagor, najpoznatija izraelska glumica, Jakob Agmon, “otac” izraelskog kazališta koji je osnovao Habema Theater, izraelsko nacionalno kazalište, Ram Kaspi, jedan od najpoznatijih odvjetnika, Michal Negrin, svjetski slavna dizajnerica, bivši premijer Ehud Olmert, glumica Noa Tishby” – kazao nam je scenarist i redatelj Jakov Sedlar.

Izraelska vojska Incident Izraelski vojnici pucali u palestinskog dječaka

Film je nastajao tijekom 2017. i 2018. godine, u nizu susreta redatelja i glavnoga lica, najslavnijeg agenta izraelske tajne službe Mossad Rafija Eitana koji je svjetsku slavu stekao uhićenjem i transferiranjem nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna iz Argentine u Izrael. Na suđenju u Jeruzalemu Eichmann je osuđen na smrt i kasnije pogubljen.

– Rafi Eitan govori o toj povijesnoj akciji koja je značila pozicioniranje Mossada među najvažnije i najuspješnije tajne službe u svijetu, ali i o nizu malo poznatih detalja iz privatnog života i života Izraela. Film je uzbudljiva priča o nevjerojatnim detaljima koji se mogu čuti, a odnose se na 70 godina povijesti države koja slavi svoju 71. obljetnicu postojanja – kazao je Jakov Sedlar i istaknuo da o Rafiju Eitanu i detaljima povijesti Izraela u filmu govore i bivši premijer Ehud Olmert, Yaakov Perry, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Shin Bet, jedan od najpoznatijih izraelskih odvjetnika Ram Kaspi te general Avigdor Kahalani.

Sirija kod Hame Sirijske snage oborile izraelske rakete: Odgovoreno je na neprijateljske rakete

Rafi Eitan za života je pogledao film, na premijeru u Izraelu zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći, no uživo se telefonom javio premijernoj publici u kinu. Među ostalim godinama se bavio skulpturom, a imao je i nekoliko izložbi u Izraelu i svijetu. Preminuo je u Tel Avivu 23. ožujka ove godine u 93. godini.

Film će nakon Zagreba imati premijere u Los Angelesu, New Yorku, Washingtonu, Torontu, Melbourneu, Parizu, Berlinu... Prikazat će ga i brojne svjetske televizijske postaje.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?