Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Daniel Rafaelić u povijest svjetske egiptologije upisao i Hrvatsku

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela “Povijest svjetske egiptologije” Cambridge University Press.
10. studenoga 2020. u 10:59 0 komentara 228 prikaza

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela “Povijest svjetske egiptologije” koju je objavio Cambridge University Press. Urednici izdanja su znanstvenici Andrew Bednarski, Aidan Dodson i Salima Ikram koja je Rafaelića i pozvala da bude jedan od autora koji će napisati pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu.

Interliber Online interliber Tradicionalnog sajma nema, ali sve knjige dostupne su na online platformi uz sjajne popuste

“Povijest svjetske egiptologije”, naime, prva je knjiga koja daje analizu povijesti egiptologije po zemljama, s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. Rafaelićevo poglavlje, uz očekivane filmove poput “Deset zapovijedi” s Yulom Brynnerom, “Kleopatre” s Elizabeth Taylor ili “Mumije”, bavi se i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima, a važan je prikaz zaboravljena filma “Maciste u Dolini kraljeva”, koji se 1960. snimao u Zagrebu.

– Osjećam se privilegirano biti u društvu ljudi čiji je znanstveni rad bio moja literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom studija egiptologije na The University of Manchester. Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunja me neopisivom srećom. Već noćima ne spavam čekajući kada će poštar pozvoniti s prvim primjercima knjige – kazao je Rafaelić. 

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.