Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba, monografija

Danas predstavljanje monografije i izložba patera Marijana Gajšaka

gajsak
Arhiv VL
12.07.2011.
u 15:40

Danas u 19 sati ljubitelji umjetnosti mogu doći u galeriju Josip Račić u Margaretskoj 3 na otvorenje izložbe i predstavljanje monografije

Prigodna izložba likovnih djela patera Marijana Gajšaka i promocija nedavno tiskane monografije bit će danas u 19 sati u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Margaretskoj 3 u Zagrebu. Marijan Gajšak rođen je u Klanječkom Dolu 1944., a umro u Zagrebu nakon teške bolesti 1993. Bio je isusovac, slikar i kipar, vitrajist i ikonopisac. Autori monografije su Vladimir Horvat, Tonči Trstenjak, a tekstove su napisali Mirela Lenković i Stanko Špoljarić. Monografiju je publicirao Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove uz potporu Grada Klanjca, Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i galerije Laudato. Umjetnika Marijana Gajšaka i monografiju predstavit će predstavnik nakladnika pater Ivan Cindori, a o njegovoj sakralnoj umjetnosti govorit će Stanko Špoljarić.

Pater Gajšak za života je imao pet samostalnih izložbi, a uz to što su brojni radovi smješteni trajno po hrvatskim crkvama, mnogima se izgubio trag. Gajšak se umjetnički školovao na Academia di Belle Arti u Rimu, a kao svećenik i umjetnik, predstavnik je isusovačke umjetnosti mističnog predznaka na hrvatskoj likovnoj sceni druge polovice 20. stoljeća. Radio je kipove, reljefe, biste, vitrajne kompozicije, slike i crteže, a sve je to u njegovu slučaju bio oblik molitve. U svom je djelu spojio klasični realizam i promjenjivu mjeru idealizacije. Izložba će se moći razgledati iduća dva tjedna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije